Ανοίγει ξανά ο διάλογος για αναθεώρηση του Συντάγματος;

Ανοίγει ξανά ο διάλογος για αναθεώρηση του Συντάγματος;

Προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος πρόκειται να θέσει σε διάλογο η ΝΔ, το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος κόμματος. 

Στο επίκεντρο του διαλόγου θα βρεθούν οι προτάσεις που έχει ήδη επεξεργαστεί, πριν δύο χρόνια, επιτροπή με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο κι έχουν ως στόχο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αποκατάσταση της τρωθείσας εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικών και πολιτικού συστήματος και την μετάβαση στη νέα Μεταπολίτευση.

Κύκλοι στελεχών της ΝΔ αναφέρουν ότι οι προτάσεις, που θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων, περιλαμβάνουν:

– Την εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

– Την θέσπιση χρονικών ορίων, ως προς τις θητείες του πρωθυπουργού, των περιφερειαρχών, των δημάρχων και των συνδικαλιστών.

– Το ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή.

– Την αναθεώρηση των διατάξεων που αφορούν στην ευθύνη υπουργών, την ασυλία των βουλευτών και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων.

– Τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμός των πολιτικών κομμάτων, εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους και καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος.

– Την ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών και κατάργηση προνομίων, άσχετων με τα καθήκοντά τους.

– Την θεσμοθέτηση θέσεων με μόνιμους υπηρεσιακούς υφυπουργούς Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού.

– Την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

– Την αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

– Την αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος.

Επίσης αντικείμενο διαλόγου αναμένεται να αποτελέσει ο περιορισμός των δυνατοτήτων για πρόωρες εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της τετραετούς κυβερνητικής θητείας και η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πραγματοποίηση εθνικών εκλογών.