Άνοιγμα σχολείων με στοχευμένα τεστ και σύσταση για τη χρήση μάσκας

Άνοιγμα σχολείων με στοχευμένα τεστ και σύσταση για τη χρήση μάσκας
Μαθητές φορώντας μάσκες προσέρχονται στο σχολείο τους κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε δημοτικό σχολείο στην Πάτρα, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020. Ένα διαφορετικό «πρώτο κουδούνι» χτυπάει σήμερα στα σχολεία. Η πανδημία του κορονοϊού έφερε νέα δεδομένα και έτσι, το παζλ της λειτουργίας των σχολείων φέτος συνθέτουν κομμάτια από μία μακρά λίστα μέτρων πρόληψης, βασικότερα εκ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο σχολαστικός καθαρισμός χεριών, αιθουσών και εξοπλισμού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως βρίσκονται σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας και αυτό που επιθυμούν είναι η λειτουργία τους να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα.

Για τα φλέγοντα ζητήματα της δημόσιας υγείας μίλησε ο Θάνος Πλεύρης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». Ο υπουργός ρωτήθηκε αρχικά για τα ασθενοφόρα και τις καταγγελίες που γίνονται, κυρίως από την επαρχία, για τεράστιες καθυστερήσεις άφιξής τους στα σπίτια των ασθενών.

«Στα ασθενοφόρα έχουμε δύο επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα το κομμάτι του εξοπλισμού, που εκεί δεν έχουμε πρόβλημα, έχει γίνει ανανέωση του στόλου σε μεγάλο βαθμό, αλλά έχουμε και οχήματα και το δεύτερο είναι το κομμάτι των διασωστών, όπου σε νησιωτικές περιοχές έχουν πράγματι μεγάλη ζήτηση», εξήγησε ο υπουργός.

Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε πως το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε 130 επιπλέον διασώστες και παράλληλα έχει δοθεί η δυνατότητα οι δευτερογενείς διακομιδές, δηλαδή αυτές που γίνονται από το νοσοκομείο σε σπίτι και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, να μπορούν να γίνονται και από ιδιωτικές εταιρείες, τις οποίες πληρώνει το κράτος.

«Τα νησιά έχουν το εξής πρόβλημα: έχουν τον κόσμο που πρέπει να καλύπτεται τον χειμώνα και το αντίστοιχο του καλοκαιριού. Για το 4μηνο Ιούνιος – Σεπτέμβριος δώσαμε 1.500 ευρώ παραπάνω τον μήνα στους γιατρούς που πήγαν από την Αθήνα στα νησιά», προσέθεσε ο υπουργός. Επισήμανε, ωστόσο, πως αρκετοί δεν έφυγαν από την πρωτεύουσα λόγω της πανάκριβης στέγασης στα νησιά.

Σχολεία

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο υπουργός δήλωσε πως βρίσκονται σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας και αυτό που επιθυμούν είναι η λειτουργία τους να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα. «Θεωρώ πως τα τεστ πρέπει να είναι στοχευμένα και το κομμάτι της μάσκας να παραμείνει στη σύσταση και όχι στην υποχρεωτικότητα», συμπλήρωσε.

Υγειονομικό προσωπικό

Σχετικά με το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, ο υπουργός δήλωσε πως έως και 31 Δεκεμβρίου δεν θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους και με βάση τις συνθήκες, θα εξεταστεί εκ νέου το μέτρο. Ο υπουργός εξέφρασε την προσωπική του άποψη επί του θέματος, δηλώνοντας πως δεν θα έπρεπε τα εν λόγω άτομα να έχουν θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.