Ανοίγματα σε διεθνείς αγορές από την Κίνα – Στόχος η αύξηση εισαγωγών

Ανοίγματα σε διεθνείς αγορές από την Κίνα – Στόχος η αύξηση εισαγωγών

Το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κίνας έχει αντοχή, τονίζει η Κινεζική Λαϊκή Τράπεζα.

Η Κίνα θα «εντείνει τις προσπάθειές της» με σκοπό να ανοίξει περαιτέρω τις αγορές της και να αυξήσει τις εισαγωγές της, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ, την ώρα που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη πλήττεται από τις εμπορικές κυρώσεις που της επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

«Θα ενθαρρύνουμε την εξέλιξη προς ένα εμπορικό περιβάλλον παγκόσμιας τάξεως», είπε ο Κινέζος πρόεδρος ανοίγοντας μια έκθεση αφιερωμένη στις εισαγωγές στη Σαγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα του ασιατικού γίγαντα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η πόρτα της Κίνας δεν θα ξανακλείσει ποτέ, θα ανοίξει περισσότερο», ανήγγειλε ο Κινέζος ηγέτης, μπροστά σε ένα ακροατήριο στο οποίο συγκαταλέγονταν αρχηγοί ξένων κρατών, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και άλλοι.

Η Κίνα εγκαινιάζει αυτή την εβδομάδα την πρώτη «Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών», μια εκδήλωση που πολλοί εκλαμβάνουν ως μια έμμεση απάντηση του Πεκίνου στον εμπορικό πόλεμο που εξαπέλυσε τον Ιούλιο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την έντονη δυσαρέσκειά του για το κολοσσιαίο έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο. Οι δύο χώρες έκτοτε επέβαλαν σωρεία επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα προϊόντα που εισάγει η μία από την άλλη- όμως, παρ’ όλα αυτά, το κινεζικό εμπορικό πλεόνασμα συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο τους τελευταίους μήνες.

Οι Τραμπ και Σι αναμένεται να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο στα τέλη του μηνός, στο περιθώριο μιας διεθνούς συνόδου στην Αργεντινή, ένα ραντεβού που γεννά ελπίδες ότι οι διμερείς εντάσεις για το εμπόριο ενδέχεται να αποκλιμακωθούν. Ο Τραμπ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θεωρεί πως η χώρα του θα κλείσει «μια συμφωνία» με την Κίνα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης της Σαγκάης ακολουθούν την έκκληση προς την Κίνα την περασμένη εβδομάδα να ανοίξει περαιτέρω την αγορά της. Σε κοινό άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στον κινεζικό Τύπο, οι πρεσβευτές της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Πεκίνο προέτρεψαν την κινεζική κυβέρνηση να «κάνει περισσότερα» για να εγγυηθεί τον «ανταγωνισμό με ισότιμους όρους» στις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Στην ομιλία του, ο Σι διαβεβαίωσε ότι θα επιταχυνθεί το άνοιγμα των αγορών στα πεδία της εκπαίδευσης, των τηλεπικοινωνιών και του πολιτισμού και ότι τα συμφέροντα των ξένων επιχειρήσεων θα προστατεύονται, ενώ επισήμανε επίσης ότι η Κίνα θα θεσπίσει αυστηρότερο νομικό πλαίσιο που θα τιμωρεί την καταπάτηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σταθερό το χρηματοοικονομικό σύστημα

Εν τω μεταξύ, σε αναφορά της, η Κινεζική Λαϊκή Τράπεζα (PBOC), αναφέρει ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κίνας έχει αντοχή και σταθερότητα, παρά την συσσωρευμένη αστάθεια που παρατηρείται σε οικονομίες του εξωτερικού, καθώς το Πεκίνο κινείται για την αντιμετώπιση συστημικών κινδύνων.

Οι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι που απειλούν την κινεζική οικονομία παρέμειναν υπό έλεγχο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας αναφοράς, που αποκλείει το ενδεχόμενο ουσιαστικών συστημικών κινδύνων για την κινεζική οικονομία.

Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, οι νομισματικές και οι μακροοικονομικές πολιτικές που θα εφαρμόσει το Πεκίνο για το 2019, θα είναι προσανατολισμένες στις μελλοντικές εξελίξεις, θα έχουν ευελιξία, αλλά και συντονισμένες δράσεις, καθώς η Κίνα θα εξακολουθήσει την υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και το άνοιγμα των αγορών της.