Ανοίγουν τα σύνορα στη Γάζα

Ανοίγουν τα σύνορα στη Γάζα

Το Ισραήλ ενέκρινε τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και υλικών για την ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας (εικόνες).

H κατάπαυση του πυρός που ετέθη σε ισχύ σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπει το άμεσο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού θύλακα προκειμένου «να εισέλθει ταχέως ανθρωπιστική βοήθεια, τα μέσα και τα υλικά για την ανοικοδόμηση», ανακοίνωσε η διπλωματία της Αιγύπτου.

Η εκεχειρία, που χαρακτηρίσθηκε «μόνιμη» από τους Παλαιστίνιους τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης 26 Αυγούστου.

«Οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν τη νέα έκκληση της Αιγύπτου για μία γενική και αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που θα συνοδεύεται από το ταυτόχρονο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, των πρώτων βοηθειών και των μέσων ανοικοδόμησης» ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης «την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων (στο Κάιρο) μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με άλλα θέματα για διάστημα ενός μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

1/5

Για μεγάλη νίκη μιλούν εκπρόσωποι της Χαμάς
Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές πέτυχαν μια νίκη έναντι του Ισραήλ αφού μια κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ τερματίζοντας τις συγκρούσεις διάρκειας 50 ημερών και πλέον.

«Η ένοπλη αντίστασή μας κατάφερε που οι αραβικοί στρατοί απέτυχαν να καταφέρουν» δήλωσε ο Σάμι Άμπου Ζούχρι.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «αυτός ο πολιορκημένος, αδύναμος λαός νίκησε τον ισχυρότερο στρατό στη Μέση Ανατολή και κατέστρεψε τη δύναμη αποτροπής του εχθρού και τον μύθο του στρατού που δεν μπορεί ποτέ να νικηθεί».

Διαβάστε ακόμη: Συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ για μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα