«Άνιση» μάχη των ΜμΕ για τον χριστουγεννιάτικο τζίρο με click away

«Άνιση» μάχη των ΜμΕ για τον χριστουγεννιάτικο τζίρο με click away
Υπάλληλος καταστήματος εξυπηρετεί πελάτες με τη μέθοδο του click away, Αθήνα Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020. Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου λειτουργούν από σήμερα με ειδικές προϋποθέσεις προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα πήγαινε-έλα των πωλητών και τα κενά της ψηφιακής μετάβασης που δεν καλύπτουν οι ασύρματες συνδέσεις - Οι άμεσες δράσεις για το ψηφιακό ράφι.

Κομφούζιο επικρατεί στην αγορά με το click away, καθώς οι πωλητές σε μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν e-shop ή οργανωμένο site για να εκθέτουν τα προϊόντα τους, αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται μέσα- έξω αρκετές φορές προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες που περιμένουν έξω από τα καταστήματα- με τα σωστά νούμερα, χρώματα η άλλα χαρακτηριστικά των ειδών που επιλέγουν.

Οι κανόνες είναι σαφείς, μέχρι 9 άτομα στην αναμονή έξω από το κατάστημα, με δύο μέτρα απόσταση μεταξύ τους και μέχρι 10 λεπτά στην ουρά. Αν και υπό αυτές τις συνθήκες, ακόμη κι αν όλοι όσοι μπουν στην ουρά στη διάρκεια μιας εργάσιμης μέρας ψωνίσουν τελικά, τα έσοδα που θα μπουν στο ταμείο μιας μικρής επιχείρησης θα είναι περιορισμένα για το μέγεθος της αναστάτωσης. Παρά τις αντιδράσεις πάντως, μεγάλη μερίδα της αγοράς θα επιμείνει προσβλέποντας έστω σε ένα μικρό μερίδιο από τον χριστουγεννιάτικο τζίρο. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας (ΕΣΑ), Σταύρος Καφούνης, εκτιμά ότι οι καταστηματάρχες θα διεκδικήσουν το 30-35% του χριστουγεννιάτικου τζίρου, που ξεπέρασε πέρυσι τα 3,5 με 4 δισ. ευρώ.

Το σκηνικό με τα άτυπα δοκιμαστήρια στα πεζοδρόμια και τις πληρωμές με ασύρματα POS, ήδη από χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, αναδεικνύει την υστέρηση των μικρών επιχειρήσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και κατά συνέπεια την απώλεια ανταγωνιστικότητας και μεριδίων αγοράς από τις μεγαλύτερες εταιρείες.

Είναι σαφές ότι απαιτούνται επενδύσεις αλλά η κατάσταση είναι επείγουσα και πρέπει να αναζητηθούν λύσεις εδώ και τώρα προκειμένου η αγορά να μοιραστεί δίκαια τον εορταστικό τζίρο. Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δίνει τη δυνατότητα χρήσης της πλατφόρμας e-katanalotis για την διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ καταστήματος και καταναλωτή ώστε να λειτουργήσει το μοντέλο click away για επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shop. Μπορούν να χρησιμοποιούν την ειδική πλατφόρμας e-katanalotis που θα είναι σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με δωρεάν ανταλλαγή sms. Ο καταναλωτής καθώς και ο έμπορος θα στέλνουν μήνυμα με τον αριθμό παραγγελίας, στοιχεία που θα διασταυρώνει και θα ταυτοποιεί η πλατφόρμα, από την οποία θα φεύγει μήνυμα προς τον καταναλωτή για να μετακινηθεί προκειμένου να παραλάβει την παραγγελία του.

Επίσης από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ) από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο «Ηλεκτρονικό Εμπόριο εντός 24 ωρών» σε στρατηγική συνεργασία με τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου (marketplaces) Public.gr & Skroutz.gr, υπό τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της συμβουλευτικής ομάδας ηλεκτρονικού επιχειρείν της Convert Group. Η δράση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχει στόχο να δώσει σε μικρές επιχειρήσεις με γρήγορες και απλές διαδικασίες ψηφιακό ράφι εντός 24 ωρών ώστε να ανταποκριθούν άμεσα σε online παραγγελίες των καταναλωτών.

Ποιοι έχουν «ψηφιακό ράφι»

Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στο σύνολο της αγοράς μόνο το 17% διαθέτει e-shop ενώ μονοψήφιο είναι το ποσοστό αυτών με πλήρως λειτουργική πλατφόρμα. Από την άλλη μεριά, πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (EΣEE) επιβεβαιώνει την χαμηλή διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην αγορά. Σε σχετικό ερώτημα προς τους επιχειρηματίες μόλις 5% των εταιρειών τροφίμων είπαν ότι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πωλήσεις μέσω e-shop και την είχαν και πριν την κρίση ενώ το ίδιο είπε το 25% των επιχειρηματιών από το υπόλοιπο λιανεμπόριο. Το 1% στις επιχειρήσεις τροφίμων είπε ότι επένδυσε σε αυτή τη δυνατότητα εν μέσω πανδημίας και 8% είπε το ίδιο από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Το σημαντικό είναι πάντως ότι 94% των παντοπωλείων και το 67% των υπολοίπων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου είπαν ότι δεν διαθέτουν δυνατότητα ηλεκτρονικών πωλήσεων. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι σχεδόν οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις ή 79% δεν συμμετείχαν στο πρόσφατος εμπορικό γεγονός της Black Friday, σύμφωνα με την ίδια έρευνα της ΕΣΕΕ.