Ανήσυχοι για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν δηλώνουν Μέρκελ και Τουσκ

Ανήσυχοι για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν δηλώνουν Μέρκελ και Τουσκ
epa06697819 US President Donald J. Trump (R) and Chancellor of Germany Angela Merkel (L) walk down the Crosshall to hold a joint news conference in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 27 April 2018. Merkel is on a one-day working visit to the White House where she and President Trump were expected to discuss trade issues such as proposed US tariffs on European steel and aluminum products, in addition to topics such as NATO. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ να διαβεβαίωσε χθες ότι δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν, αλλά αυτό δεν φαίνεται να καθησύχασε τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι εάν ξεσπάσει σύρραξη, θα έχει αποτέλεσμα την «εξάλειψη» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Δεν επιδιώκω πόλεμο, ο οποίος αν γίνει θα οδηγήσει σε εξάλειψη που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ. Αλλά δεν θέλω να το κάνω αυτό», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο NBC News μία ημέρα αφού ανακάλεσε τη διαταγή που είχε δώσει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύσουν πυραυλικά πλήγματα στην ιρανική επικράτεια σε αντίποινα για την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Όμως, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε ανησυχία για την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, σημειώνοντας ότι το θέμα συζητήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. «Φυσικά ανησυχούμε για την κατάσταση και θέλουμε διπλωματικές διαπραγματεύσεις, να εξευρεθεί πολιτική λύση σε αυτή την πολύ τεταμένη κατάσταση», είπε η Μέρκελ.

Η ΕΕ «ανησυχεί πολύ για τις εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για τον οποίο μερικές φορές το καλύτερο είναι να μη γίνονται «επεμβάσεις».

Δείτε ακόμη: Ο Τραμπ αποκάλυψε τι τον έκανε να μετανιώσει για μια επίθεση κατά του Ιράν