Ανησυχία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Επιφυλακτικοί οι επενδυτές ενόψει της Fed

Ανησυχία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Επιφυλακτικοί οι επενδυτές ενόψει της Fed

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση ενόψει της συνεδρίασης της Fed.

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση ενόψει της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) αναζητώντας ενδείξεις για το ρυθμό των αναμενόμενων αυξήσεων επιτοκίων.

Στις 10:27 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με τις χρηματοπιστωτικές και βιομηχανικές μετοχές καθώς και τις μετοχές των εταιριών πρώτων υλών να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός κλάδος σημείωσε νωρίτερα κέρδη 0,3%, με τις εταιρίες κατασκευής ημιαγωγών να ηγούνται της ανόδου.

Η γαλλική εταιρία ειδών πολυτελείας Hermes κατέγραψε άλμα 2% αφού το περιθώριο κερδών της ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ το 2017 και η εταιρία αύξησε το μέρισμά της.

Αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να αυξήσει σήμερα τα επιτόκια, στην πρώτη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική υπό τον νέο πρόεδρό της Τζερόμ Πάουελ. Είναι, επίσης, πιθανόν να σηματοδοτήσει ότι έρχονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, ως αποτέλεσμα της μείωσης της φορολογίας και των κρατικών δαπανών που μπορεί να ενισχύσουν περαιτέρω την εύρωστη αμερικανική οικονομία.

Η πολιτική της Fed για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-2009 και την ύφεση, φθάνει στο τέλος της. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο της τρεις φορές πέρυσι, σε ένα εύρος από 1,25% έως 1,50%, καθώς επιταχύνθηκαν η πτώση της ανεργίας και η ανάπτυξη της οικονομίας. Σήμερα, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας).

Η Fed προέβλεπε στα τέλη του 2017 τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018, αλλά ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι η δημοσιονομική στήριξη και οι πρόσφατες ενδείξεις πληθωριστικών πιέσεων θα ωθήσουν τους αξιωματούχους να προχωρήσουν σε μία επιπλέον αύξηση. Αξιωματούχοι της Fed εκτιμούσαν τις περασμένες εβδομάδες ότι η δημοσιονομική στήριξη μπορεί να οδηγήσει στην είσοδο και άλλων Αμερικανών στην ήδη σφιχτή αγορά εργασίας της χώρας και να αυξήσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας ή και πολύ υψηλότερα από το επίπεδο αυτό, αν η οικονομία υπερθερμανθεί.

Οι αναλυτές, ωστόσο, είναι διχασμένοι για το αν η Fed, η οποία είναι προσεκτική να μην κάνει κάποια λάθος κίνηση υπό τη νέα ηγεσία της, θα ενισχύσει τις προσδοκίες σύσφιγξης της πολιτικής της μέχρι να είναι ξεκάθαρα φανερές περισσότερες πιέσεις στις τιμές, δεδομένων μάλιστα των εξωτερικών κινδύνων για την οικονομία, όπως αυτού ενός ενδεχόμενου παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.