Ανησυχία στους επενδυτές λόγω του πληθωρισμού στις ΗΠΑ – To reset της Fed και τα κακά νέα που έγιναν… καλά

Ανησυχία στους επενδυτές λόγω του πληθωρισμού στις ΗΠΑ – To reset της Fed και τα κακά νέα που έγιναν… καλά
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όταν ένας μακροοικονομικός κίνδυνος όπως ο πληθωρισμός μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, πολλοί είναι οι κίνδυνοι οι οποίοι μπορεί να ελλοχεύουν. Σε κάθε περίπτωση, στις ΗΠΑ, η υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και τα υψηλότερα επιτόκια είναι απότοκο της εξαιρετικά επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής των Αρχών.

Ωστόσο, τα παραπάνω κάνουν το «αφήγημα» μιας πραγματικής ανάκαμψης τύπου V να ξεθωριάζει, κλυδωνίζοντας τις αγορές και απειλώντας με έναν νέο υφεσιακό κύκλο.

Fed: Ανάπτυξη μεν, αλλά…

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια στη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίασή της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves – Fed), στο 0% – 0,25%, παρότι η προσδοκία για τον πληθωρισμό είναι αυξημένη σε σχέση με προγενέστερες εκτιμήσεις, ήτοι στο ύψος του 3,4%.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να υπάρξει μια αύξηση το 2023. Η λεγόμενη «κουκκίδα των προσδοκιών» έδειξε δύο αυξήσεις το 2023.

«Οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης έχουν ενισχυθεί. Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι, αλλά έχουν δείξει βελτίωση» αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά το tapering, δηλαδή το επίμαχο ζήτημα της μείωσης του ρυθμού απόκτησης ομολόγων, που προς το παρόν ανέρχεται σε αγορά περιουσιακών στοιχείων 120 δισεκ. δολ. ανά μήνα, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, επεσήμανε πως αυτή η απόφαση θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει «προειδοποίηση».

Πώς επηρεάζει η Fed

Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αλλάζει κατεύθυνση, συμπιέζοντας την αγορά.

α)Επειδή τώρα είναι πλέον προφανές ότι η ετυμηγορία της Fed, βάσει της δικής της ευέλικτης στόχευσης για τον πληθωρισμό, δεν θα μπορούσε να αντέξει την ανησυχία που προκαλεί η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων. Υπενθυμίζεται πως η Fed έχει θέσει ως στόχο για τον πληθωρισμό το 2% για το 2021. Την ίδια ώρα όμως οι «κουκκίδες» της δείχνουν ότι μάλλον χάνει τον έλεγχο.

β)Επειδή η Fed είναι bullish για την αγορά εργασίας – κάτι που αποτελεί απότομη μεταστροφή και προοιωνίζεται νομισματική σύσφιξη.
γ)Επειδή διαπιστώνεται συμπίεση στα ομόλογα που προστατεύονται από το πληθωρισμό (breakevens, -36 bps), ενώ οι τιμές στα εμπορεύματα εκτινάχθηκαν.

Όπως γράφει λοιπόν η Bank of America, η Fed εγκαταλείπει τη χαλαρότητα και συσφίγγει σιγά σιγά την πολιτική της, αποδεχόμενη το πλέον προφανές, ότι δηλαδή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 4 δισεκ. δολ. την ημέρα και τα μηδενικά επιτόκια δεν είναι συμβατά:

α)Με τιμές των μετοχών, τις αποδόσεις των ομολόγων και με τις τιμές των κατοικιών, που βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

β)Με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (+15%), τις πωλήσεις λιανικής (+40%), τους μισθούς, τον δείκτη καταναλωτή (+8%)

γ)Με τον κοινωνικοοικονομικό στόχο και την απαίτηση για μείωση των ανισοτήτων.

Τα κακά νέα έγιναν… καλά

Η χαοτική «συνθηκολόγηση» της Fed σημαίνει επίσης ότι, παρότι μέχρι τώρα η χαλάρωση ήταν καλό νέο, πλέον bullish είναι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Υπενθυμίζεται πως τις παγκόσμιες αγορές έχει κατακλύσει ένα τσουνάμι ρευστότητας, με τις «Βig 4» των τραπεζών, δηλαδή τις Fed, ECB, BoJ, BOE να έχουν ρίξει 8,5 τρισ. δολ. το 2020 και 3,4 τρισεκ. δολ. το 2021.
Σημειώνεται πως το 2022 αυτά τα ποσά θα μειωθούν στο 0,3 τρισεκ. δολ.

Εν μέσω αυτής της ταχείας επιβράδυνσης στο QE, η BofA βλέπει επίσης μια απότομη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών από την πλευρά των επιτοκίων με 19 αυξήσεις έως τώρα το ‘21, έναντι 5 το ’20.