«Ανησυχίες Τσίπρα για πρόβλημα ρευστότητας της χώρας»

«Ανησυχίες Τσίπρα για πρόβλημα ρευστότητας της χώρας»

Οι δυνατότητες της Ελλάδας να αναχρηματοδοτηθεί είναι περιορισμένες, καθώς δεν μπορεί αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές εκδίδοντας μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους τίτλους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε φόβους ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας στο τέλος του τρέχοντος μηνός, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στην κυριακάτικη έκδοσή της.

Οι Έλληνες κατά συνέπεια πιθανόν πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου να μην καταβληθούν στο ακέραιο στα τέλη του Μαρτίου, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε διευκρινίζει ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις ανησυχίες του όταν συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Γερμανό Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν προχθές Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας «χρειάζεται επειγόντως χρήματα», είπε ο Μάρτιν Σουλτς στην εφημερίδα. «Για αυτό, θα πρέπει να πείσει το Eurogroup (το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης) και την ΕΚΤ (την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) για την βούλησή του να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», και μάλιστα «την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ότι ζήτησε από την ΕΚΤ να αυξήσει το όριο των βραχυπρόθεσμων τίτλων που μπορεί να εκδώσει το ελληνικό δημόσιο «κατά δύο ως τρία δισεκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με την ίδια πηγή
Ο Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπέδειξαν την Παρασκευή στον επικεφαλής της κυβέρνησης της Ελλάδας να απευθύνει την ερχόμενη εβδομάδα μια επιστολή στην Ευρωομάδα με την οποία η Αθήνα θα δεσμεύεται να προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και να βελτιώσει τις εισπράξεις φόρων.

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη τον Μάρτιο με κρίσιμες προθεσμίες όσον αφορά την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της, ιδίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία προχώρησε στην αποπληρωμή μιας δόσης ύψους 336 εκατ. ευρώ, καλείται να καταβάλει ακόμη 896 εκατ. ευρώ στον χρηματοοικονομικό θεσμό αυτό ως τα τέλη του μηνός.

Οι δυνατότητες της Ελλάδας να αναχρηματοδοτηθεί είναι περιορισμένες, καθώς δεν μπορεί αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές εκδίδοντας μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους τίτλους, ενώ η εκταμίευση των δόσεων των δανείων της χώρας που απομένουν και ανέρχονται σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ έχει ανασταλεί από τους πιστωτές της, που αξιώνουν από την Αθήνα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.