Ανήσυχος για την πορεία των αγορών ο Ντάισελμπλουμ

Ανήσυχος για την πορεία των αγορών ο Ντάισελμπλουμ
Photo:

«Ας μην αποκλίνουμε από την δουλειά που κάνουμε για την ενδυνάμωση των οικονομιών μας στην ευρωζώνη», συνέστησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο CNBC, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στην αστάθεια που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές σημειώνοντας πως «οι αναταράξεις που ταλανίζουν τις αγορές, καθώς και η απότομη πτώση στις τραπεζικές μετοχές εγείρει ανησυχίες στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ωστόσο πως δεν υπάρχει άμεση απειλή επανάληψης της χρηματοπιστωτικής κρίσης».

«Βεβαίως και υπάρχει μια ανησυχία γύρω από την μεταβλητότητα της αγοράς, αλλά συνειδητοποιούμε επίσης πως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με 10 χρόνια πριν. Τόσο οι κρατικοί προϋπολογισμοί όσο και η πραγματική οικονομία ενισχύονται σε όλη την ευρωζώνη», σχολίασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και προσέθεσε:

«Και οι τράπεζές μας βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι μερικά χρόνια πριν, καθώς έχουν εισρεύσει πολλά κεφάλαια, οι ισολογισμοί έχουν αναδιαρθρωθεί και αυτοί οι κανόνες συνεχίζονται με την υιοθέτηση της τραπεζικής ενοποίησης».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «οι περισσότερες ανησυχίες που προκαλούν τις αναταραχές στις αγορές προέρχονται από χώρους εκτός τους τραπεζικού τομέα, αλλά και της ΕΕ γενικότερα. Οι ανησυχίες έχουν να κάνουν περισσότερο με την παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα τις αναδυόμενες αγορές, καθώς και με την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου και των συνεπειών αυτής στην παγκόσμια οικονομία» και κατέληξε:

«Ως εκ τούτου, ας μην αποκλίνουμε από την δουλειά που κάνουμε για την ενδυνάμωση των οικονομιών μας στην ευρωζώνη, είμαστε ακόμα σε αυτό το μονοπάτι και οι τράπεζες μας συνεχίζουν να ενδυναμώνονται».