Σε καθεστώς πίεσης Λαγκάρντ και ΕΚΤ για πληθωρισμό, ελλείμματα και Σύμφωνο Σταθερότητας

Σε καθεστώς πίεσης Λαγκάρντ και ΕΚΤ για πληθωρισμό, ελλείμματα και Σύμφωνο Σταθερότητας
epa10084003 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during a press conference following a meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt am Main, Germany, 21 July 2022. The ECB on 21 July raised its key interest rate by half a percentage point, the first increase in more than a decade, and revised its Asset purchase programme (APP). EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να μείνει στάσιμη μέσα στα επόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ανησυχία της για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ εξέφρασε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας τη Δευτέρα στους επικεφαλής των θεσμών της Ένωσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. Το μήνυμα της Γαλλίδας τραπεζίτριας ήταν πως η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να μείνει στάσιμη μέσα στα επόμενα τρίμηνα.

Μιλώντας για τον πληθωρισμό, η ίδια υποστήριξε πως παρά τα ρίσκα καταγράφεται μια ισορροπία στις τιμές και εμφανίστηκε αισιόδοξη για τη μάχη κατά των πληθωριστικών πιέσεων.

Ακόμα, η επικεφαλής της ΕΚΤ παρατήρησε ότι οι αγορές τείνουν να αντιδρούν άμεσα στις ευρωπαϊκές διαιρέσεις σχετικά με τη Μέση Ανατολή και δήλωσε ότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης θα είναι ευρύτερες αν η ΕΕ δεν συσπειρωθεί κατά των φαινομένων κατακερματισμού

Το δημοσίευμα προσθέτει πως η κ. Λαγκάρντ παραπονέθηκε για το ότι η έλλειψη συμφωνίας επί του τρόπου ερμηνείας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ τον Ιανουάριο, όταν θα επανέλθει ο κανόνας που περιορίζει τα ελλείμματα στο 3% της παραγωγής, αποτελεί πρόβλημα, διότι κινδυνεύει να ασκηθεί πίεση στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει στην Αθήνα και αναμένεται με ενδιαφέρον η απόφαση για το εάν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων για την Ευρωζώνη ή εάν θα επιλέξει το «πάγωμα» στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: