Άνοιξαν οι εκλογικές κάλπες στη Σουηδία

Άνοιξαν οι εκλογικές κάλπες στη Σουηδία

Αναμένεται αλλαγή «σκυτάλης» στην κυβέρνηση, καθώς οι προβλέψεις δείχνουν νίκη των Σοσιαλδημοκρατών - Ανησυχία για την άνοδο της άκρας δεξιάς.

Περί τα 7,3 εκατομμύρια Σουηδοί ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να εκλέξουν τους νέους τους εκπροσώπους στο κοινοβούλιο των 349 εδρών και τη νέα κυβέρνηση που θα τους εκπροσωπήσει.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στις 08.00 (τοπική ώρα /09.00 ώρα Ελλάδος) για τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες αναμένεται νίκη των Σοσιαλδημοκρατών και άνοδος της άκρας δεξιάς.

Τα τελευταία εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 20.00 τοπική ώρα, ωστόσο το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov και η ιστοσελίδα της εφημερίδας Metro που διανέμεται δωρεάν έχουν προγραμματίσει να δημοσιεύσουν τις πρώτες εκτιμήσεις τέσσερις ώρες πριν από το κλείσιμο της κάλπης.

Ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, 49 ετών, του κεντροδεξιού κόμματος των Μετριοπαθών θεωρείται ότι θα ηττηθεί, σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, από τον αντίπαλό του, τον 57χρονο Σοσιαλδημοκράτη Στέφαν Λέφβεν, ο οποίος ουδέποτε κατείχε αιρετό ή υπουργικό αξίωμα.

Αν ο Ράινφελτ παρουσίασε έναν καλό οικονομικό απολογισμό ύστερα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του και οι αυξανόμενες ανισότητες κούρασαν τους ψηφοφόρους, κυρίως τους νεότερους.

Τέσσερα χρόνια μετά την ιστορική τους είσοδο στο κοινοβούλιο, οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας ενδέχεται να αναδειχθούν σε τρίτο κόμμα της χώρας.

Εάν, όπως αναμένεται, η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές, θα ξεκινήσει μια μακρά διαδικασία διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και σε δύο ακόμη κόμματα, τους Πράσινους και το Αριστερό Κόμμα. Τα κόμματα αυτά δεν έχουν δηλώσει σαφώς αν επιθυμούν να αναλάβουν υπουργικούς θώκους.

Εκτός από τις εθνικές εκλογές, οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 20 νομαρχιακά συμβούλια και 290 δημοτικά συμβούλια.

Τοπικά δημοψηφίσματα συμβουλευτικού χαρακτήρα έχουν επίσης προγραμματιστεί σε έξι δήμους, συμπεριλαμβανομένου του Γκέτεμποργκ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Σουηδίας. Η ψηφοφορία εκεί αφορά την επιβολή τέλους κυκλοφοριακής συμφόρησης για τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται από την πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ.Πρακτ.-Γαλλ.Πρακτ.

Διαβάστε ακόμη:

Το φάντασμα της ακροδεξίας πάνω από την Ευρώπη

Νίκη για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ακροδεξιά και την αποχή