Άνοιξε η διαθήκη του Νέλσον Μαντέλα

Άνοιξε η διαθήκη του Νέλσον Μαντέλα

Στα 3,06 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η περιουσία του - Που θα δοθούν τα χρήματα. 

Δύο μήνες περίπου μετά το θάνατο του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, άνοιξε η διαθήκη του. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στον Τύπο ένας από τους τρεις εκτελεστές της διαθήκης, ο δικαστής Ντικγκάνγκ Μοσενέκε, η περιουσία που άφησε πίσω του ο Μαντέλα υπολογίσθηκε προσωρινά σε 46 εκατομμύρια ραντ (3,06 εκατομμύρια ευρώ).
Τα χρήματα θα μοιρασθούν στην οικογένεια του και σε πρώην σχολεία στα οποία είχε φοιτήσει ο Νέλσον Μαντέλα, καθώς και στο κόμμα του, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC). Ο Μοσενέκε δήλωσε ότι τμήμα της περιουσίας θα κατανεμηθεί σε τρία καταπιστεύματα που δημιουργήθηκαν από τον Μαντέλα, ανάμεσα στα οποία υπάρχει ένα οικογενειακό καταπίστευμα σχεδιασμένο για να μεριμνά για τα πάνω από 30 παιδιά, εγγόνια και δισέγγονά του.

Ο δικαστής δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως η διανομή της περιουσίας έγινε δεκτή σήμερα το πρωί από την οικογένεια του Μαντέλα, μέχρι στιγμής χωρίς αμφισβητήσεις. Πρόκειται για μια διαθήκη 40 σελίδων.  Η τρίτη σύζυγος του Μαντέλα, η Γκράσα Μασέλ, ενδέχεται να παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην περιουσία, συμπλήρωσε ο Μοσενέκε στη συνέντευξη Τύπου. Ο Μαντέλα περιέλαβε επίσης στη διαθήκη του τα παιδιά της Γκράσα Μασέλ, την οποία παντρεύτηκε όταν εκείνος ήταν 80 ετών.

Η ανάγνωση της διαθήκης του Μαντέλα αναμένεται να πυροδοτήσει άλλον ένα γύρο διενέξεων μεταξύ των μελών της μεγάλης οικογένειάς του σχετικά με την οικονομική κληρονομιά του ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

Google: Το όνομα «Νέλσον Μαντέλα» κυριάρχησε στη μηχανή αναζήτησης

Ο Μαντέλα, ο οποίος πέθανε το Δεκέμβριο του 2013 σε ηλικία 95 ετών, άφησε πίσω του μια περιουσία που περιλαμβάνει μια πολυτελή κατοικία στο Γιοχάνεσμπουργκ, μια μικρή κατοικία στη γενέτειρά του, την αγροτική επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου, και δικαιώματα από τις πωλήσεις των βιβλίων του, μεταξύ των οποίων και της αυτοβιογραφίας του με τίτλο «Μακρύς δρόμος προς την ελευθερία».

Η κληρονομιά του περιλαμβάνει επίσης ένα ισχυρό πολιτικά και ηθικά όνομα, που μερικά από τα εγγόνια και τα δισέγγονά του έχουν ήδη χρησιμοποιήσει για να διαφημίσουν τα πάντα, από ρούχα μέχρι τηλεοπτικές εκπομπές ριάλιτι. Μερικά από τα εγγόνια του έχουν αρχίσει να διαθέτουν στην αγορά μια σειρά από καπέλα και μπλουζάκια που φέρουν την εικόνα του Μαντέλα κάτω από τη φράση «Μακρύς δρόμος προς την ελευθερία», η οποία χρησιμεύει ως εμπορικό σήμα.

Διαβάστε επίσης: Ο Νέλσον Μαντέλα και η εξέλιξη των μεγάλων ηγετών