Άνοιξε η έρευνα για ρουσφετολογικό διορισμό στα ανώτατα κλιμάκια της Κομισιόν

Άνοιξε η έρευνα για ρουσφετολογικό διορισμό στα ανώτατα κλιμάκια της Κομισιόν
epa06840940 European flags in front of European commission headquarters ahead of European Commissioner for Trade Cecilia Malmstrom's press conference in Brussels, Belgium, 26 June 2018, on trade and barriers reports. The press briefing mainly focused on the EU US tariffs battle. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφορμή στάθηκε η προαγωγή του Γερμανού Μάρτιν Ζέλμαϊερ στον κορυφή του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς προκήρυξη.

Η ευρωπαία διαμεσολαβητής επέκρινε την διαδικασία που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προαγωγή του Γερμανού Μάρτιν Ζέλμαϊερ στον κορυφή του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πόρισμά της που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Ο Μάρτιν Ζέλμαϊερ, δεξί χέρι του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, προήχθη στις 21 Φεβρουαρίου στο πόστο του γενικού γραμματέα, στο υψηλότερο πόστο της διοίκησης της Κομισιόν, χωρίς να υπάρξει προηγούμενη προκήρυξη.

Για την διαμεσολαβητή της ΕΕ Εμιλι Ο’Ρέιλι, που άνοιξε έρευνα για το θέμα τον Μάιο, η Επιτροπή, με σκοπό να δικαιολογήσει αυτήν την απουσία προκήρυξης, «δημιούργησε την τεχνητή εντύπωση κατεπείγοντος» για να ορίσει στην θέση του γενικού γραμματέα της Κομισιόν τον Ζέλμαϊερ.

«Οργάνωσε επίσης μία διαδικασία επιλογής του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, όχι για να καλύψει αυτήν την θέση, αλλά μάλλον για να επιτύχει τον διορισμό του κ. Ζέλμαϊερ στην θέση του γενικού γραμματέα μέσω μίας ταχείας διαδικασίας δύο σταδίων», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Εμιλι Ο’Ρέιλι.

Η ευρωπαία διαμεσολαβητής δεν επικρίνει προσωπικά τον Μάρτιν Ζέλμαϊερ, ο οποίος κατά την γνώμη της είναι «ένας ικανός αξιωματούχος της ΕΕ». Ούτε απαιτεί νέα διαδικασία διορισμού.

Ομως, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργασθεί μία ειδική, χωριστή, διαδικασία διορισμού του γενικού γραμματέα, ώστε «αυτό να μην επαναληφθεί».

«Η διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει την δημοσίευση αναγγελίας κενής θέσης, η οποία να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης των ευρωπαίων επιτρόπων και να προβλέπει συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων στην Συμβουλευτική Επιτροπή των διορισμών».

Ο Μάρτιν Ζέλμαϊερ διορίσθηκε γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λίγα μόνο δευτερόλεπτα αφού είχε ορισθεί αναπληρωτής γενικός γραμματέας, ένα πόστο για το οποίο υπήρχε προκήρυξη και ο ίδιος είχε εκδηλώσει επισήμως ενδιαφέρον.

Η «μεταφορά» προς την θέση του γενικού γραμματέα προτάθηκε από τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και αιφνιδίασε τους περισσότερους από τους ευρωπαίους επιτρόπους που ήσαν παρόντες στην συνεδρίαση, αλλά επικυρώθηκε χωρίς διαμαρτυρίες.

Η έρευνα της ευρωπαίας μεσολαβητή ήταν αποτέλεσμα δύο προσφυγών που κατατέθηκαν από ολλανδούς ευρωβουλευτές της ομάδας Alde (φιλελεύθεροι) και γάλλους ευρωβουλευτές της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).