Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το αρχικό guidance για το επιτόκιο είναι Mid Swap συν 135 μονάδες βάσεις, δηλαδή αρχική απόδοση στη ζώνη του 1,27%. Η κίνηση επανέκδοσης αποτελεί ουσιαστικά την πέμπτη φετινή έξοδο της χώρας στις αγορές των ομολόγων.

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 15ετούς ελληνικού ομολογιακού τίτλου. Το αρχικό guidance για το επιτόκιο είναι Mid Swap συν 135 μονάδες βάσεις, δηλαδή στη ζώνη του 1,27%

Η κίνηση επανέκδοσης αποτελεί ουσιαστικά την πέμπτη φετινή έξοδο της χώρας στις αγορές των ομολόγων. Μετά την έκδοση του 15ετούς, ακολούθησαν η έκδοση του 7ετούς τον Απρίλιο, η έκδοση του 10ετούς τον Ιούνιο και η επανέκδοσή του τον Σεπτέμβριο.

Φέτος, το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη αντλήσει 10 δισ. ευρώ συνολικά και η επανέκδοση του 15ετούς αναμένεται να κινηθεί σε ποσό κοντά στα 2-2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο γύρω στο 1%, με δεδομένο ότι η τρέχουσα απόδοση του 15ετούς στη δευτερογενή αγορά διαμορφώνεται στο 0,99%. Τους τελευταίους 14 μήνες, το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει 14 δισ. ευρώ μέσω έξι εκδόσεων χρέους, με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, να ανέρχονται σε 37,9 δισ. ευρώ. Ο τίτλος θα έχει αξιολόγηση B1 Moody’s/ BB- S&P/ BB Fitch/ BB (low) DBRS και outlook stable αντίστοιχα.

Το ιστορικά χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τη χώρα διαμορφώθηκε σε μέσο επίπεδο από το 3,86% στα μέσα επίπεδα τον Ιανουάριο του 2019 σε 1,08% για τα 10ετή ομόλογα τον Σεπτέμβριο. Αντίστοιχα, τα 15ετή ομόλογα από το 4,70% στις αρχές του 2019 σε 1,27% τον προηγούμενο μήνα. Οι αποδόσεις του 15ετούς στις προηγούμενες τριάντα ημέρες από 0,93% έως 0,98%, έχοντας τμήσει πτωτικά το όριο του 1%.

Ρεκόρ καταγράφει η πρωτογενής αγορά ομολόγων της Ευρώπης. Η αξία της ξεπερνά το 1,5 τρισ. ευρώ για πρώτη φορά, σε έναν άνευ προηγουμένου κύμα εκδόσεων χρέους.

  • Οι πωλήσεις νέων ομολόγων στην αγορά έχουν ήδη αυξηθεί σχεδόν 10% από τα υψηλά του 2019.
  • Οι μεγάλες συμφωνίες για κρατικά ομόλογα βοηθούν τους παίκτες στην αγορά του δημόσιου χρέους να οδηγούν την κούρσα.

Το άλμα πωλήσεων ομολόγων που παρατηρείται σε ετήσια βάση έχει ενταθεί στη δίνη των ανησυχιών για την εξάπλωση του κορωνοϊού και των αμφιβολιών για τη μελλοντική πορεία των οικονομιών.