Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο – Από 3,75% ως 3,875% η απόδοση

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο – Από 3,75% ως 3,875% η απόδοση

Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να αντλήσει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

 

Άνοιξε το πρωί της Τρίτης το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters, η αρχική καθοδήγηση αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 3,75% και 3,875%.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου. Aνάδοχοι της έκδοσης είναι οι τράπεζες BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale. Τα πενταετή ομόλογα θα είναι δικαιοδοσίας αγγλικού δικαίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η Αθήνα αναμένεται να αντλήσει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι προσφορές ήταν υπερ-τετραπλάσιες. Όμως, το μεγάλο ρίσκο έχει να κάνει με την ποιότητα των χαρτοφυλακίων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι υπάρχει ο κίνδυνος να προσελκυθούν οι λεγόμενοι «κυνηγοί αποδόσεων», δηλαδή των βραχυχρόνιων επενδυτών οι οποίοι αναζητούν γρήγορο κέρδος.

Υπό το βάρος της χαμηλής αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, ο κίνδυνος των “yield hunters” είναι υπαρκτός, καθώς σε καμία χώρα της ευρωζώνης δεν συναντάται επιτόκιο κοντά στο 3,5% για τα πενταετή ομόλογα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το αντίστοιχο ισπανικό είναι στο 0,212%, το πορτογαλικό στο 0,34% και το ιταλικό στο 1,574%.