Ανοδική η πορεία των πωλήσεων της Frigoglass στο δεύτερο τρίμηνο 2015

Ανοδική η πορεία των πωλήσεων της Frigoglass στο δεύτερο τρίμηνο 2015

Η άνοδος των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στο διψήφιο ποσοστό αύξησης στην Ασία και την Αφρική.

Στο ποσό των 197,672 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις της Frigoglass στο πρώτο εξάμηνο του 2015, από 201,059 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014, μειωμένες κατά 1,7%.

Το ίδιο διάστημα οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 3,962 εκατ. ευρώ, από 3,381 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 20,052 εκατ. ευρώ, από 22,337 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015, μειωμένα κατά 10,2%.

Στο δεύτερο τρίμηνο 2015 η Frigoglass παρουσίασε καθαρές ζημίες 94.000 ευρώ έναντι καθαρών κερδών 22.000 ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 111,212 εκατ. ευρώ, από 109,937 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, αυξημένες κατά 1,2%. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 11,992 εκατ. ευρώ, από 13,153 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, μειωμένα κατά 8,8%.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, τόνισε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε συνέχιση της ανοδικής πορείας των πωλήσεων στους εμφιαλωτές της Coca-Cola, που κατέγραψαν σημαντική αύξηση. Η άνοδος των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στο διψήφιο ποσοστό αύξησης στην Ασία και την Αφρική, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την υποχώρηση των πωλήσεων στην Ανατολική Ευρώπη. Παρά τα σχετικά αμετάβλητα επίπεδα πωλήσεων, το περιθώριο EBITDA σημείωσε μείωση εξαιτίας του λιγότερο ευνοϊκού γεωγραφικού μείγματος πωλήσεων και των επιπτώσεων από την εκκίνηση της παραγωγής της πρωτοποριακής σειράς προϊόντων ICOOL/ILOOK.

Η πώληση του Κλάδου Υαλουργίας βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης το δεύτερο εξάμηνο, γεγονός το οποίο θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στην μακροπρόθεσμη επιτυχία του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης και θα συμβάλει στη σημαντική απομόχλευση του Ισολογισμού μας. Για το υπόλοιπο του έτους, αναμένουμε να συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις των πωλήσεων, αν και παραμένουμε επιφυλακτικοί δεδομένης της μακροοικονομικής αβεβαιότητας σε ορισμένες από τις βασικές αγορές μας. Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το λειτουργικό κόστος, να βελτιώνουμε τη συνολική μας αποδοτικότητα και να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης παρέχοντας τα πλέον καινοτόμα προϊόντα της αγοράς».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Frigoglass, παραμένει προσηλωμένη στα έργα στρατηγικής προτεραιότητας με στόχο την ενδυνάμωση του επιχειρηματικού της μοντέλου και τη δημιουργία αξίας. Για το υπόλοιπο του έτους, οι τρέχουσες τάσεις των πωλήσεων αναμένεται να συνεχιστούν.

Επίσης, προβλέπεται η ανοδική πορεία των πωλήσεων που καταγράφηκε στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης στην Αφρική να συνεχιστεί και στο υπόλοιπο έτος. Δεδομένης της ισχυρής τοπικής παραγωγικής βάσης και της ηγετικής θέσης της frigoglass στην αγορά, υπάρχει η δυνατότητα να παραδώσει τις παραγγελίες και να ικανοποιήσει τη ζήτηση των πελατών για τη νέα σειρά προϊόντων ILOOK στα επόμενα τρίμηνα. Η σειρά ILOOK θα βοηθήσει να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς στην Αφρική, καθώς βασικοί πελάτες αναζητούν πρόσθετο χώρο ψύξης σε συνδυασμό με μια πιο δυναμική παρουσίαση των προϊόντων τους στο σημείο πώλησης. Στην Ασία, δεδομένης της σχετικά διευρυμένης παραγωγικής βάσης της εταιρείας και εν μέσω ενός ιδιαίτερα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, εστιάζει στην περαιτέρω ενίσχυση της αποδοτικότητας και στη βελτίωση της συνολικής διάρθρωσης του κόστους.

Στην Ευρώπη, η εταιρεία παραμένει επιφυλακτική σε ορισμένες από τις αγορές, καθώς οι μακροοικονομικές δυσκολίες αναμένεται να διατηρηθούν και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επιπλέον, παρόλο που η μαζική παραγωγή της σειράς ICOOL θα επηρεάσει βραχυπρόθεσμα τους όγκους παραγωγής και τα περιθώρια κέρδους, η εταιρεία προβλέπει αύξηση του μεριδίου αγοράς και σημαντική ενίσχυση της παρουσίας της σε όλη την Ευρώπη μακροπρόθεσμα. Η εταιρεία αναμένει ότι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών (service) θα καταστεί βασικός πυλώνας ανάπτυξης στο μέλλον, δεδομένης της ανάληψης νέων συμβάσεων καθώς και των περαιτέρω ευκαιριών επέκτασης.

Με την ολοκλήρωση της πώλησης του Κλάδου Υαλουργίας η εταιρεία θα ενισχύσει τον ισολογισμό της και θα επικεντρωθεί στη βελτίωση των μακροπρόθεσμων επιδόσεών της στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης.