Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές στις διεθνείς αγορές- Πτώση για τη μετοχή της GameStop και το ασήμι

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το θετικό κλίμα από τη Ασία εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να ενισχύεται νωρίτερα κατά 0,9%.

Ενισχυμένες ήταν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σήμερα για δεύτερη συνεχή ημέρα, χάρη στην αυξημένη αισιοδοξία για μέτρα στήριξης της οικονομίας και για παγκόσμια ανάκαμψη, ενώ περιορίστηκε το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών για τη GameStop και το ασήμι.

Το θετικό κλίμα από τη Ασία εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να ενισχύεται νωρίτερα κατά 0,9%.

Η μετοχή του πετρελαϊκού κολοσσού BP υποχώρησε κατά 3,8% αφού η εταιρία κατέγραψε ζημίες 5,7 δισεκ. δολαρίων πέρυσι, για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, κατέγραψε νωρίτερα άνοδο 0,4% αφού χθες είχε την καλύτερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων τριών μηνών.

Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,5%, με τον κινεζικό δείκτη CSI300 να ενισχύεται κατά 1,5%, χάρη στη χαλάρωση των ανησυχιών για περιορισμένη ρευστότητα και στη μείωση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Στις αγορές επικρατούσε αισιοδοξία ενόψει των σημερινών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών για ένα νέο νομοσχέδιο στήριξης απέναντι στις επιπτώσεις της COVID.

Την ίδια ώρα, οι θεσμικοί επενδυτές ακόμα αφομοιώνουν τη φρενίτιδα συναλλαγών από μικροεπενδυτές που ενίσχυσε τη μετοχή της GameStop Corp και άλλους τίτλους στις πρόσφατες συνεδριάσεις κόντρα στα βασικά δεδομένα της αγοράς.

Η εισηγμένη στη Φρανκφούρτη μετοχή της GameStop σημείωσε πτώση 30% συγκριτικά με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος στα 143 ευρώ στην αρχή της διαπραγμάτευσης σήμερα, αφού ή μετοχή της εταιρίες έκλεισε στα 225 δολάρια στις αμερικανικές αγορές. Η μετοχή της υποχώρησε κατά 23% στα 173 δολάρια στην προσυνεδριακή διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ.

Οι τιμές spot για το ασήμι υποχώρησαν άνω του 4% στα 27,66 δολάρια η ουγγιά, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε κατοχύρωση κερδών αφού το πολύτιμο μέταλλο άγγιξε χθες σχεδόν υψηλό οκταετίας χάρη στις κινήσεις μικροεπενδυτών.

Η τιμή πάντως της μετοχής της GameStop παραμένει κατά 1.000% περίπου υψηλότερη σε σχέση με πριν από δύο εβδομάδες, όταν μια οργανωμένη ομάδα από μικροεπενδυτές την αγόρασαν μαζικά, αναγκάζοντας τα μεγάλα επενδυτικά ταμεία να κλείσουν θέσεις ‘short’ αγοράζοντας μετοχές σε πολύ υψηλές τιμές.

Η συμμετοχή μικροεπενδυτών στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει αυξηθεί απότομα τον τελευταίο χρόνο, καθώς ο συνδυασμός των lockdowns, της μεταβλητότητας της αγοράς και των μέτρων στήριξης της οικονομίας έχουν αποτελέσει βασικό παράγοντα για αύξηση των επενδύσεων, που τροφοδότησε ένα τεράστιο ράλι στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές από τον περασμένο Μάρτιο.

Η μανία αυτή για συναλλαγές έχει ενισχύσει τιμές περιουσιακών στοιχείων, από κρυπτονομίσματα έως μετοχές που μόλις έχουν εισαχθεί στην αγορά. Στο Λονδίνο, χαρακτηριστικό αυτής της- ακόμα ισχυρής- ζήτησης ήταν η εταιρία διαδικτυακών ευχετήριων καρτών Moonpig, που κατέγραψε άλμα 25% σήμερα στο ντεμπούτο της στην αγορά.

Η αντιπαράθεση μεταξύ κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) που εφαρμόζουν πρακτικές ανοικτών πωλήσεων ( short-selling) και των μικροεπενδυτών έχει μπει στο μικροσκόπιο ρυθμιστικών χρηματοπιστωτικών φορέων, βουλευτών αλλά και του Λευκού Οίκου, καθώς διατυπώνονται ανησυχίες για πιθανή χειραγώγηση της αγοράς.