Άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,6% βλέπει το υπουργείο Οικονομικών

Άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,6% βλέπει το υπουργείο Οικονομικών

Ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας προβλέπει για την επόμενη διετία το οικονομικό επιτελείο.

«Φέτος, το 2014, θα υπάρξει για πρώτη φορά άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,6% μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια λιτότητας. Του χρόνου, το 2015, προβλέπει σημαντική ανάπτυξη κατά 2,9%, ενώ την επόμενη χρονιά, το 2016, προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά 3,7%! Κι όλα αυτά σημαίνουν ασφαλώς και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 4η αξιολόγηση του 2ου Μνημονίου.

«H Ελλάδα βρίσκεται πια στον δρόμο της ανάκαμψης, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν, και κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια να πάει καλύτερα από τις προβλέψεις και από το Πρόγραμμα. Το ίδιο θα συνεχίσει από δω και μπρός», σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, που επικεντρώνεται στις προβλέψεις, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «συντηρητικές».

«Οι προβλέψεις αυτές είναι ιδιαίτερα συντηρητικές και δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν ήδη ή γίνονται τώρα και οι οποίες θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνουν τις θετικές εξελίξεις στον τομέα της ρευστότητας, ούτε τις θετικές επιπτώσεις από τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του οικονομικού επιτελείου.

«Η χώρα μας γυρίζει πλέον σελίδα και μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης. Το παραδέχονται πια και επίσημα οι πιο αυστηροί κριτές, με τα πιο συντηρητικά κριτήρια», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Κομισιόν: «Φρένο» στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;
To ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχει πλέον ποιοτικό χαρακτήρα και όχι ποσοτικό, ανέφερε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζοντας την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι οι Βρυξέλλες δε ζητούν πλέον περαιτέρω απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα.

Ο αξιωματούχος της Επιτροπής τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε πορεία σταθερότητας και ότι τα χειρότερα βρίσκονται ήδη πίσω. Ο ίδιος, σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδος αποδείχθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι η πρόοδος πους έχει σημειωθεί από τον Ιούλιο του 2013 στις βασικές πτυχές του προγράμματος είναι τεράστια. Σημείωσε, ωστόσο, χαρακτηριστικά ότι «αυτό δε σημαίνει ότι η δουλειά έχει τελειώσει».

Ερωτηθείς πότε θα βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο, ο αξιωματούχος της Επιτροπής απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες και εξήγησε ότι η απόφαση για το αν θα παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα ή όχι πέραν του 2014, θα αποφασιστεί το ερχόμενο φθινόπωρο όταν θα υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, ακόμα και αν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα το 2014, η τυπική διαδικασία εποπτείας θα συνεχιστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Κομισιόν: Βιώσιμο το χρέος αν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα

Πως θα έρθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Μέρκελ και Λαγκάρντ αποφασίζουν τον Μάιο για το ελληνικό χρέος