Άνοδος 3.53% και πολλές σημαντικές εξελίξεις στον Γενικό Δείκτη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιδιαίτερα κινητική ήταν η αγορά την εβδομάδα που πέρασε.

Με άνοδο 3,53%, έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, ενώ σημαντικά αυξημένη ήταν η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών.

Η υποχώρηση της έντασης στη ΝΑ Μεσόγειο έδωσε την αφορμή στην αγορά να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ η αγορά «διάβασε» θετικά τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, στήριγμα στην αγορά έδωσαν και οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο (Ελλάκτωρ, Vivartia) και οι οποίες έδειξαν ότι ο επιχειρηματικός τομέας της χώρας βρίσκεται στα «ραντάρ» μεγάλων επενδυτικών funds.

Συγκεκριμένα η ολλανδική Reggeborgh Invest BV η οποία κατέχει περίπου ήδη το 5% της Ελλάκτωρ, ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option) του 12,5% (ή 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου).

Παράλληλα, ο επενδυτικός όμιλος CVC υπέβαλε στην Marfin Financial Group (MIG) δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της Vivartia.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 658,54 μονάδες, έναντι 636,03 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 3,54%, από τις αρχές Σεπτεμβρίου ενισχύεται κατά 3,87%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 28,16%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 3,31%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με άνοδο 3,36%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα κέρδη με σε ποσοστό 1,93%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 63,45%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 283,038 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56,608 εκατ. ευρώ, από 36,107 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την βδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 1,173 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους έχει μειωθεί κατά 16,864 δισ. ευρώ.