Άνοδος 3.53% και πολλές σημαντικές εξελίξεις στον Γενικό Δείκτη

Άνοδος 3.53% και πολλές σημαντικές εξελίξεις στον Γενικό Δείκτη
Οι οθόνες με τους δείκτες στην είσοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Δευτέρα 27 Μαϊου 2019. Με άνοδο ξεκίνησε το χρηματιστήριο σημερα, μία μέρα μετά τις εκλογές και την δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει με τα και την δεύτερη Κυριακή των εκλογών απότ ον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εκλογών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιδιαίτερα κινητική ήταν η αγορά την εβδομάδα που πέρασε.

Με άνοδο 3,53%, έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, ενώ σημαντικά αυξημένη ήταν η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών.

Η υποχώρηση της έντασης στη ΝΑ Μεσόγειο έδωσε την αφορμή στην αγορά να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ η αγορά «διάβασε» θετικά τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, στήριγμα στην αγορά έδωσαν και οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο (Ελλάκτωρ, Vivartia) και οι οποίες έδειξαν ότι ο επιχειρηματικός τομέας της χώρας βρίσκεται στα «ραντάρ» μεγάλων επενδυτικών funds.

Συγκεκριμένα η ολλανδική Reggeborgh Invest BV η οποία κατέχει περίπου ήδη το 5% της Ελλάκτωρ, ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option) του 12,5% (ή 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου).

Παράλληλα, ο επενδυτικός όμιλος CVC υπέβαλε στην Marfin Financial Group (MIG) δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της Vivartia.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 658,54 μονάδες, έναντι 636,03 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 3,54%, από τις αρχές Σεπτεμβρίου ενισχύεται κατά 3,87%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 28,16%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 3,31%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με άνοδο 3,36%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα κέρδη με σε ποσοστό 1,93%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 63,45%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 283,038 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56,608 εκατ. ευρώ, από 36,107 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την βδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 1,173 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους έχει μειωθεί κατά 16,864 δισ. ευρώ.