Άνοδος σχεδόν 3% στις τιμές του πετρελαίου μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής

Άνοδος σχεδόν 3% στις τιμές του πετρελαίου μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής
Η μείωση των 100.000 βαρελιών την ημέρα από τον OPEC και τους συμμάχους του (OPEC+) αποτελεί μόλις το 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης.

Άλμα σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των μελών του OPEC+ για μια μικρή μείωση της παραγωγής τους κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα προκειμένου να ενισχύσουν τις τιμές.

Το brent παραδόσεως Νοεμβρίου κέρδισε 2,72 δολάρια ή 2,92% και έκλεισε στα 95,74 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο είχε βρεθεί νωρίτερα να κερδίζει σχεδόν 4 δολάρια ενώ περιόρισε κάπως τα κέρδη του μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραμένει προσηλωμένος στα αναγκαία βήματα για την ενίσχυση των προμηθειών και την αποκλιμάκωση των τιμών. Το αργό ενισχύεται 2,3% στα 88,85 δολάρια με τον όγκο σημαντικά περιορισμένο λόγω της αργίας της Labor Day στις ΗΠΑ. Το αργό ενισχύεται 2,3% στα 88,85 δολάρια με τον όγκο σημαντικά περιορισμένο λόγω της αργίας της Labor Day στις ΗΠΑ.

Η μείωση των 100.000 βαρελιών την ημέρα από τον OPEC και τους συμμάχους του (OPEC+) αποτελεί μόλις το 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης, σύμφωνα με το Reuters. Η συμμαχία συμφώνησε ταυτόχρονα ότι θα μπορεί να συνεδριάσει εκτάκτως για την προσαρμογή της παραγωγής, πριν την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 5 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η προσφορά ενέργειας θα πρέπει «να αντιστοιχεί στη ζήτηση», επικρίνοντας με συγκαλυμμένο τρόπο την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου με στόχο να στηριχθεί η τιμή του. Η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει από τις 13 χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους 10 συμμάχους του, που απαρτίζουν τον ΟΠΕΚ+, να αυξήσουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Τζαβάντ Οουτζί δήλωσε ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο και ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συμβάλει στην προσφορά του «μαύρου χρυσού» χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων SHANA.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+), κατά την οποία αποφασίστηκε μια μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου (της τάξης των 100.000 βαρελιών ημερησίως, από τον Οκτώβριο), ο Ιρανός υπουργός αναφέρει ότι οι παρούσες συνθήκες στην αγορά χρήζουν «προσεκτικής εξέτασης» και ότι η συνεργασία στο πλαίσιο της πετρελαϊκής συμμαχίας είναι προς όφελος των καταναλωτών σε όλον τον κόσμο.

«Ανέκαθεν υποστηρίζαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε από την πλευρά μας στην προμήθεια πετρελαίου και παραγώγων του ώστε να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια στον κόσμο (…) αποφεύγοντας την πολιτική εκμετάλλευση της ενέργειας», σημειώνει ο Ιρανός υπουργός.