Άνοδος στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης για 8ο συνεχόμενο μήνα

Άνοδος στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης για 8ο συνεχόμενο μήνα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο σχετικός δείκτης βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη που καταρτίζει η Sentix αυξήθηκε για όγδοο συνεχή μήνα τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 0,3 μονάδες για τον Ιούνιο από -3,6 μονάδες τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα αυξανόταν στο -1,8.

Είναι σημαντικό ότι ο δείκτης για τις προσδοκίες σημείωσε άνοδο, καθώς αυξήθηκε από 7,8 τον Μάιο σε 10,0 τον Ιούνιο, «παρέχοντας κάποια ενθάρρυνση ότι η τάση μπορεί να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε η Sentix.

«Η οικονομία της Γερμανίας θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα για να δημιουργήσει μεγαλύτερη δυναμική. Ωστόσο, αυτό το σήμα δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί» προστίθεται στην ανακοίνωση

Σημειώνεται πως ο δείκτης βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Η υποτονική βελτίωση από τότε «είναι σίγουρα ένα από τα κύρια επιχειρήματα για να μπορέσει η ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια», ανέφερε η Sentix, προσθέτοντας ότι ο δείκτης υποδεικνύει επίσης ένα δυσμενές πληθωριστικό περιβάλλον.

Η οικονομία της Γερμανίας, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, σημείωσε κάποια βελτίωση τον Ιούνιο, με τον δείκτη για την τρέχουσα κατάσταση να αυξάνεται στο -26,3 από -33,5 τον Μάιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: