Άνοδος στις τιμές του πετρελαίου

Άνοδος στις τιμές του πετρελαίου

Ενισχύονται οι θετικές προσδοκίες των επενδυτών για συνέχιση της ανοδικής τάσης στη διαμόρφωση των τιμών.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκτέλεσης του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα, μετά το κλίμα αισιοδοξίας που εδραιώνεται στις αγορές, αλλά και την πεποίθηση ότι άγγιξαν το κατώτερο σημείο τους και αρχίζουν πλέον πορεία ανόδου.

Η θετική δυναμική ενισχύεται από το γεγονός ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, στο χαμηλότερο σημείο της, από το Νοέμβριο του 2014.

Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκτέλεσης του πετρελαίου Brent, αυξήθηκαν κατά 15 σεντς στα 37,22 δολ το βαρέλι, μετά τη θετική διόρθωση κατά 14 σεντς στην προηγούμενη συνεδρίαση. Οι τιμές του αργού πετρελαίου εκτιμάται ότι θα κλείσουν την εβδομάδα με αύξηση μεγαλύτερη του 5%.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκτέλεσης για το αργό πετρέλαιο προέλευσης ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 25 σεντς στα 34,82 δολ το βαρέλι, μετά τη μείωση τους κατά 9 σεντς στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ είχαν αύξηση ρεκόρ στα 517,98 εκατ βαρέλια, την τελευταία εβδομάδα, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα στα 9,08 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης μέσω του Energy Information Administration.

Η μείωση αυτή της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, υποστηρίζει την άνοδο των τιμών, ενώ οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση επίσημων οικονομικών στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αργότερα σήμερα, προκειμένου να εκτιμήσουν την τάση διαμόρφωσης των τιμών του πετρελαίου, με περισσότερη ακρίβεια, δηλώνει ο Μπεν Λι Μπραν, αναλυτής αγορών της OptionsXpress, στο Σίδνεϊ. “Οι επενδυτές αισθάνονται περισσότερο σίγουροι ότι έχουμε δει το κατώτερο επίπεδο των τιμών πετρελαίου,” τονίζει ο Λι Μπραν υποστηρίζοντας ότι: “οι τιμές του μαύρου χρυσού θα διακυμανθούν γύρω στα 40 δολ το βαρέλι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.”

Το ενδεχόμενο θετικών στοιχείων για την πορεία των μισθών στις ΗΠΑ, αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην αμερικανική αγορά για το μήνα Φεβρουάριο, που αναμένεται ν’ ανακοινωθούν σήμερα, θα διατηρήσουν τη θετική δυναμική ανόδου των τιμών πετρελαίου, επισημαίνει ο ίδιος αναλυτής.

Κατά τη γενικότερη άποψη των αναλυτών περαιτέρω θετικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών για την πορεία της, καθώς η ζήτηση του πετρελαίου, διασυνδέεται με το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά και τη σταθερότητα της πρακτικής αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Στο επίπεδο των χρηματιστηρίων, η αύξηση των τιμών πετρελαίου κατά την τελευταία εβδομάδα βοήθησε τις τιμές των ασιατικών μετοχών ν’ ανακάμψουν καταγράφοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα θετικότερα επίπεδα των τιμών τους, για πρώτη φορά, μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο. Ο δείκτης MSCI για την πορεία των μετοχών της Ασίας και του Ειρηνικού πλην της Ιαπωνίας, αυξήθηκε 5,4%, ενώ ο δείκτης Nikkei στο ιαπωνικό χρηματιστήριο, εκτιμάται ότι θα καταγράψει κέρδη 4,7% για την εβδομάδα που κλείνει.

Παράγοντες της αγοράς πετρελαίου, αναμένουν συνέχιση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

“Οι σφιχτές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά δανείων των ΗΠΑ, θα κάνουν πιο δύσκολη για τους παραγωγούς πετρελαίου από απολιθώματα στις ΗΠΑ, την επαναχρηματοδότηση των δανείων που έχουν συσσωρεύσει. Για το λόγο αυτό, αναμένεται να δούμε με επταχυνόμενους ρυθμούς τη συνέχιση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, στην αμερικανική αγορά για την περίοδο 2016-2017,” δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους, οι αναλυτές της τράπεζας ANZ Bank.

Η μείωση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου, εκτιμάται ότι θα μειώσει την προσφορά του μαύρου χρυσού από τις χώρες-μη μέλη του ΟΠΕΚ κατά 1,5% μέσα στο 2016. Η εκτίμηση αυτή, στην περίπτωση που επαληθευτεί, θα δρομολογήσει μια τέτοια μείωση για πρώτη φορά, από το 2008, εκτιμούν αναλυτές της HSBC στην Αυστραλία. Η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να μειωθεί κατά 850.000 βαρέλια ημερησίως, μέσα στο 2016. Από την παραγωγή αυτή τα 760.000 βαρέλια θα κοπούν από την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου.

Στη λογική αυτή, η HSBC διατηρεί τις εκτιμήσεις της για τη διαμόρφωση των μέσων τιμών πετρελαίου Brent στα 45 δολ το βαρέλι τη χρονιά αυτή, με πρόβλεψη ανόδου στα 60 δολ το βαρέλι το 2017 και στο επίπεδο των 75 δολ το βαρέλι για τη χρονική περίοδο μετά το αναφερόμενο έτος.