«Ανώμαλη προσγείωση» για τα περιφερειακά αεροδρόμια στις αρχές Ιουλίου

«Ανώμαλη προσγείωση» για τα περιφερειακά αεροδρόμια στις αρχές Ιουλίου
Φωτογραφία αρχείου του αεροδρόμιου της Ρόδου. Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για την παραχώρηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με την Slentel, με την δημοσίευση της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε στις 13 Αυγούστου, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. H σχετική απόφαση ελήφθη ύστερα από την εισήγηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στις 3 Ιουλίου και υλοποιεί τον σχετικό διαγωνισμό που είχε ολοκληρωθεί προ μηνών, Τρίτη 18 Αυγούστου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε σύγκριση με πέρσι η κίνηση είναι μειωμένη πάνω από 90%.

Για “ανώμαλη προσγείωση για τα αεροδρόμια και τις προοπτικές του τουρισμού” έκανε λόγο ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” παρουσίασε πτώση το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου κατά 94% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι ενώ το δεύτερο 15νθήμερο η πτώση κυμάνθηκε στο 87% σε σχέση με πέρσι. Αναφορικά δε, με την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, η κίνηση παρουσίασε πτώση κατά 78% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Σύμφωνα με τον ο κ.Βήλο, οι επιβάτες άγγιξαν τους 39.000 ενώ την ίδια εβδομάδα πέρσι ήταν 177.000.

Εξίσου αποθαρρυντικά, όπως τόνισε, είναι τα στοιχεία και για το αεροδρόμιο της Καβάλας, όπου τον Ιούνιο η κίνηση σημείωσε πτώση κατά 96% σε σχέση με πέρσι ενώ από την 1η Ιουλίου έως σήμερα που “άνοιξαν” οι διεθνείς πτήσεις, η πτώση άγγιξε το 91%. Σε αριθμούς επιβατών αυτό μεταφράζεται ως εξής: Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, οι επιβάτες που ταξίδεψαν στο αεροδρόμιο της Καβάλας ήταν 1200 ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι 13.000.

Στο σύνολο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece τον Ιούνιο η επιβατική κίνηση σημείωσε πτώση 96,7% σε σχέση με πέρσι και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου 90%.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα στον κόσμο για να ταξιδέψει και έτσι όπως διαμορφώνονται τα νούμερα είναι πολύ κατώτερα ακόμη κι από εκείνα που προσδοκούσαμε μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού», τόνισε ο κ.Βήλος και πρόσθεσε: «ακόμη και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους ξενοδόχους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά σε επίπεδο κρατήσεων και εκτιμούμε ότι τα περιθώρια αναστροφής της μέχρι σήμερα εικόνας είναι πολύ περιορισμένα».

Ο κ.Βήλος τόνισε ότι το αεροδρόμιο “Μακεδονία” έχασε φέτος μεταξύ άλλων «ένα πολύ σημαντικό δρομολόγιο, αυτό που συνδέει την Ντόχα με τη Θεσσαλονίκη» ενώ μεγάλη απώλεια είναι και η ακύρωση των πτήσεων της JET2 από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Παρά τα εμπόδια, εμείς συνεχίζουμε τις εργασίες για την αναβάθμιση των αεροδρομίων μας. Μια επένδυση που αγγίζει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τα 10 από τα 14 αεροδρόμια και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους», υπογράμμισε ο κ.Βήλος.