Ανταλλακτήριο στη Νότιο Αφρική υπεξαίρεσε Bitcoin αξίας 3,6 δισ. δολ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περίπου 69.000 Bitcoin «εξαφανίστηκαν» από επενδυτική πλατφόρμα της Νοτίου Αφρικής μαζί με δύο αδέλφια που ήταν ιδιοκτήτες της. Αν και η ενοχή τους δεν έχει αποδειχθεί ακόμη στο δικαστήριο, εάν ισχύει και δεν πρόκειται για επίθεση κακόβουλου χρήστη, θα είναι η μεγαλύτερη απάτη στην Ιστορία. Βέβαια, οι επενδυτές θα μπορούσαν να διαγνώσουν προειδοποιητικά σημάδια, καθώς μάλιστα τα αδέλφια υπόσχονταν αποδόσεις άνω του 10% σε καθημερινή βάση.

Η περί ης ο λόγος πλατφόρμα ονομάζεται AfriCrypt. Ιδρύθηκε το 2019 και ανήκει στους αδελφούς Ameer και Raees Cajee. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ήδη συγκεντρώσει Bitcoin αξίας περίπου 54 δισεκ. ραντ ή 3,6 δισεκ. δολ., όταν οι ιδιοκτήτες έστειλαν μήνυμα στους επενδυτές, στις 13 Απριλίου, ισχυριζόμενοι ότι το ανταλλακτήριο είχε δεχθεί επίθεση από χάκερ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να λειτουργεί ενώ υποτίθεται πως είχε ξεκινήσει διαδικασίες «απόπειρας ανάκτησης των κλεμμένων χρημάτων και των προσωπικών δεδομένων».

Η δικηγορική εταιρεία Hanekom, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό των χρηστών, δήλωσε ότι υπήρχαν υποψίες καθώς το μήνυμα των ιδιοκτητών περιελάμβανε την προειδοποίηση ότι «οι πελάτες μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή της δικαιοσύνης, ωστόσο κάτι τέτοιο απλώς θα καθυστερήσει τη διαδικασία ανάκτησης».

Η δικηγορική εταιρεία ισχυρίζεται επίσης ότι «οι υπάλληλοι της Africanrypt έχασαν την πρόσβαση στην πλατφόρμα ημέρες πριν από την υποτιθέμενη παραβίαση».

Σύμφωνα με το BitcoinKe, η AfriCrypt προσείλκυε πελάτες υποσχόμενη αποδόσεις έως και 10% καθημερινά. Μάλιστα, είχε δημιουργήσει για τον σκοπό αυτό ένα σχήμα ponzi, με τους χρήστες που έφερναν άλλους χρήστες στην πλατφόρμα να δρέπουν σχετικά οφέλη.