«Ανταρσία» από τους ΑΝΕΛ στο Σύμφωνο Συμβίωσης

«Ανταρσία» από τους ΑΝΕΛ στο Σύμφωνο Συμβίωσης

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Αιφνιδίασε η απόφαση των ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν επί της αρχής το σύμφωνο συμβίωσης στις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο, το νομοσχέδιο «πέρασε» με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ποτάμι αρχικά καταψήφισε το νομοσχέδιο όμως μετέβαλε την στάση του μετά από την αρνητική ψήφο των ΑΝΕΛ προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο από τις επιτροπές, ενώ η ΝΔ επιφυλάχθηκε και θα διατυπώσει την θέση της στην Ολομέλεια. Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν.

«Φρένο» στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Δεν αφορά το νομοσχέδιο την δυνατότητα υιοθεσίας παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια και αυτό θα ξεκαθαριστεί με διάταξη που θα εισαχθεί στο νομοσχέδιο. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο κ. Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε τέσσερις αλλαγές που θα γίνουν στο νομοσχέδιο:

– άρθρο 12: θα γίνει διευκρίνιση που θα καθιστά σαφές, χωρίς να αλλάζει το περιεχόμενο του νόμου, ότι δεν αφορά την υιοθεσία.

– οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις κρατούμενες μωρομάνες θα αφορούν μητέρες με παιδιά έως οκτώ ετών.

– εκπαιδευτική άδεια: «μετά την παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων για την αποκλειστική αρμοδιότητα χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας δεν μπορώ να είμαι βασιλικότερος του βασιλέως ή εισαγγελικότερος των εισαγγελέων», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ανακοίνωσε ότι «η ρύθμιση θα μεταβληθεί, θα υπάρχει και η αρμοδιότητα του ανακριτή μαζί με το Πειθαρχικό Συμβούλιο και σε περίπτωση διαφωνίας θα αποφασίζει το Δικαστικό Συμβούλιο. Επομένως κριτήριο για την χορήγηση άδειας θα είναι και τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία». Σημειώνεται ότι η ρύθμιση φέρεται να αφορά την εκπαιδευτική άδεια του κρατούμενου Ρωμανού.

– χρήση όπλων από εξωτερικούς φρουρούς.