Ante portas μία από τις χειρότερες κρίσεις στην Iστορία, προειδοποιεί ένα από πιο ισχυρά hedge funds στον κόσμο

Ante portas μία από τις χειρότερες κρίσεις στην Iστορία, προειδοποιεί ένα από πιο ισχυρά hedge funds στον κόσμο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως επισημαίνεται, συντρέχει ένας «εξαιρετικός» συνδυασμός οικονομικών ακροτήτων

Ο πλανήτης πιθανόν να έρθει αντιμέτωπος με τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά hedge funds στον κόσμο, την Elliott Management, που προβλέπει κατάρρευση στις αγορές.

Η εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα, η οποία ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Paul Singer και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 56 δισ. δολαρίων, έχει προειδοποιήσει τους πελάτες της για μια «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση, γεμάτη προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όπως επισημαίνεται, συντρέχει ένας «εξαιρετικός» συνδυασμός οικονομικών ακροτήτων, για τις οποίες ευθύνεται η εποχή του φθηνού χρήματος, που πλησιάζει στο τέλος.  «Οι επενδυτές δεν πρέπει να υποθέτουν ότι έχουν δει τα πάντα μόνο και μόνο επειδή έχουν βιώσει οικονομικές κρίσεις όπως η πτώση της αγοράς της δεκαετίας του 1970 και το σοκ στην τιμή του πετρελαίου, το κραχ της αγοράς του 1987, η φούσκα dotcom ή η οικονομική κρίση του 2008, πρόσθεσε. 

Φταίει η Fed…

Σύμφωνα με την Elliott Management, για τη διαμορφωθείσα κατάσταση ευθύνεται η Fed, που αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανειλικρινής για τα αίτια του υψηλού πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται πως οι Αμερικανοί policy makers έκαναν λόγο για παροδικές ανατιμήσεις, τις οποίες προκάλεσαν οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ απέκρυπταν πως η βασική αιτία του προβλήματος ήταν το τσουνάμι ρευστότητας το οποίο διοχέτευσαν στις αγορές αλλά και στην πραγματική οικονομία.

Ο κόσμος βρίσκεται «στο δρόμο προς τον υπερπληθωρισμό», ανέφερε το fund, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «παγκόσμια κοινωνική κατάρρευση και εμφύλιες ή διεθνείς διαμάχες». Παρότι λοιπόν ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 έχει υποχωρήσει 20% από τα ιστορικά υψηλά του στις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Elliott Management, οι αγορές δεν έχουν υποχωρήσει ακόμη αρκετά. «Έρχεται κατηφόρα» επισημαίνεται χαρακτηριστικά…

Υπάρχουν τόσο πολλοί «τρομακτικοί και σοβαρά αρνητικοί καταλύτες» που είναι δύσκολο να μην σκεφτεί κανείς ότι έρχεται «ένα σοβαρό δυσμενές σκάσιμο της τρέχουσας υπερφούσκας», είπε. Το hedge fund εκτιμά ότι μια πτώση 50% από τα ιστορικά υψηλά θα ήταν «φυσιολογική» (πτώση -30% από  τρέχοντα επίπεδα ή στις 2.650 μον.).