Άντεξε τις πιέσεις το 10ετές ελληνικό ομόλογο στη δευτερογενή αγορά

Άντεξε τις πιέσεις το 10ετές ελληνικό ομόλογο στη δευτερογενή αγορά
Έκλεισε στο 1,08%, με το 5ετές να κινείται στο 0,297%.

Σταθερποιητικές τάσεις καταγράφηκαν σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Η σημαντική άνοδος των τιμών την Δευτέρα, οδήγησε αρεκτούς επενδυτές σε ρευστοποιήσεις πρoκειμένου να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Ωστόσο οι τιμές των περισσοτέρων ομολόγων άντεξαν στις πιέσεις. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου δεν ξεπέρασε το 1,08%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,297% από 0,305% που κυμαινόταν χθες.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσιάζοντας σήμερα την ετήσια έκθεσή της στο Ευρωκοινοβούλιο, επανέλαβε ότι «η νομισματική πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το μόνο παιχνίδι στην πόλη», προειδοποιώντας ότι για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος οι παρενέργειες να γίνουν πιο έντονες. Υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ έχει αποφέρει καρπούς, καθώς η ανεργία στη ζώνη του ευρώ βρίσκεται στο 7,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2008. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 2,5% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, σημαντικά πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Απαντώντας δε στους επικρτιτές των αρνητικών επιτοκίων, αναγνώρισε ότι το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων επηρεάζει αρνητικά το εισόδημα από αποταμιεύσεις, την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων, την ανάληψη κινδύνου και τις τιμές των κατοικιών.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος, καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 59 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 15ετές ομόλογο με 21 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,04% από 1,03% χθες, έναντι -0,39% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διατηρηθεί στο 1,43%.

Στην αγορά συναλλάγματος, σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1.0909 δολ., από 1,091 δολ. όταν άνοιξε η αγορά.

Αρνητικά επηρεάζει το ευρώ η ενίσχυση της ανησυχίας για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία μετά την ανακοίνωση της επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU (Annegret Kramp-Karrenbauer) ότι δεν θα διεκδικήσει την καγκελαρία και ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος. Από την άλλη πλευρά, θετικά επηρέασαν το δολάριο οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, o οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την δυναμική της αμερικανικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η επιδημία του κορονοϊού μπορεί να επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,278%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,337%, στη διάρκεια των 3μηνων στο -0,394% και στο μήνα στο -0,454%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0901 δολ.