Ανθεκτική η ανάπτυξη και με «μικρότερο καλάθι» στα supermarket

Ανθεκτική η ανάπτυξη και με «μικρότερο καλάθι» στα supermarket
Shoppers choose vegetables at the enormous Alpha Beta supermarket in Athens, Greece 14 April 2004, an excellent place to stock up the best Greek edibles. AFP PHOTO / FAYEZ NURELDINE (Photo by FAYEZ NURELDINE / AFP) Photo: AFP
Αύξηση αξίας πωλήσεων 5% στο δεκάμηνο δείχνουν στοιχεία της IRI            

Oι πωλήσεις στα supermarket συνεχίζουν να αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς κόντρα στην αβεβαιότητα, τις πληθωριστικές πιέσεις και την ακρίβεια, με τα στοιχεία να δείχνουν ανάπτυξη 10% με όρους αξίας τον Οκτώβριο και 5% στο δεκάμηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος.

Πάντως σημειώνεται απότομη πτώση την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της IRI. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές του Market View, το τελευταίο τρίμηνο του 2022 παρατηρείται σταθερή αύξηση της αγοράς σε αξία υποδηλώνοντας ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να “αγοράζουν” σε ένα βαθμό τις ανατιμήσεις. Εξάλλου, οι τιμές στα προϊόντα ταχυκίνητων κωδικών αυξήθηκαν 6% όπως και των τροφίμων ενώ μεγαλύτερες αυξήσεις, πάνω από 7%, διαπιστώνονται σε είδη προσωπικής φροντίδας (+7,9%) και οικιακής χρήσης (+7,4%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι αυξάνεται το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, σε 16,1% από την αρχή του έτους, λόγω αύξησης της ζήτησης στο 13,9%. Μάλιστα, με τη θέσπιση του “καλαθιού του νοικοκυριού”, που βασίζεται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, προβλέπεται περαιτέρω ενίσχυση από τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, στο σύνολο της αγοράς ο Οκτώβριος έτρεξε με αύξηση 10% σε αξία και οριακά αρνητικός σε όγκους -0,6%, ωστόσο η τελευταία εβδομάδα (κλείσιμο 30/10) παρουσιάζει απότομη πτώση της τάξης του 4,8%. Πρακτικά η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε μείωση της κατανάλωσης βασικών αγαθών από τους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι η εξεταζόμενη περίοδος, και ειδικά η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, συμπίπτει με την εβδομάδα πριν την ενεργοποίηση του “καλαθιού του νοικοκυριού” που καλλιέργησε προσδοκίες στο καταναλωτικό κοινό. 

5% η ανάπτυξη στο 10μηνο

Στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 οι πωλήσεις της αγοράς ενισχύθηκαν κατά 5% και ανήλθαν σε 6,9 δισ. ευρώ από 6,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη να παρουσιάζουν τα μικρότερα καταστήματα έκτασης έως 400 τ.μ. (+10,4%) και τα hypermarket 2.500 τ.μ. (+6,2%).

Η μεγαλύτερη αύξηση σε αξία παρατηρείται στα τρόφιμα, +5,4% και ακολουθούν τα είδη προσωπικής περιποίησης και ομορφιάς, +3,2% και τα είδη οικιακής χρήσης (καθαριστικά, απορρυπαντικά κ.α.), +1,2%. Με όρους όγκου τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν τα είδη οικιακής χρήσης, -5,8% και ακολουθούν με -4,4% τα είδη προσωπικής περιποίησης και ομορφιάς.

Οι αναλυτές της IRI αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία των δύο τελευταίων μηνών και κυρίως του Δεκεμβρίου, που παραδοσιακά είναι ένας ισχυρός μήνας σε επίπεδο κατανάλωσης.