Ανθεκτική η ανάπτυξη στα σούπερ μάρκετ- Στο 9,5% από την αρχή του έτους

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση πωλήσεων 1,2% την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου δείχνουν στοιχεία της IRI – Οδηγός τα απορρυπαντικά με ρυθμό 4,3% – Ζητούμενο πώς θα αποτυπωθούν στην αγορά τα νέα μέτρα για την πανδημία.

Πιο κοντά στα περσινά επίπεδα επανήλθε η ζήτηση στα supermarket την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, με τις πωλήσεις να καταγράφουν αύξηση 1,2% από 5% την πρώτη εβδομάδα του μήνα συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους της περσινής χρονιάς- εδραιώνοντας ταυτόχρονα τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς σε επίπεδα πάνω από το 9% από την αρχή του έτους.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η IRI για την εβδομάδα που τελείωσε στις 13 Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι οι καταναλωτές μετά τα ψώνια «ανεφοδιασμού», σε συνέχεια της επιστροφής από τις καλοκαιρινές διακοπές αλλά και τις αγορές που συνδέονται με την έναρξη της σχολικής σεζόν, περιορίζουν σταδιακά τις δαπάνες τους. Από την άλλη μεριά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παραδοσιακά οι υψηλότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις καταγράφονται συνήθως την πρώτη εβδομάδα του μήνα, λόγω της καταβολής μισθοδοσίας, που ενισχύει την ρευστότητα και ευνοεί τον προγραμματισμό  των νοικοκυριών. Κρίσιμες πάντως θα είναι οι επόμενες εβδομάδες, για τις οποίες αναμένονται με ενδιαφέρον οι σχετικές μετρήσεις, καθώς είναι ζητούμενο πώς θα αποτυπωθούν στην αγορά οι αυστηρότερες συστάσεις αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας για ατομική ευθύνη, περιορισμό των μετακινήσεων και αύξηση της τηλεργασίας.

Πάντως παρά την αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξηση των πωλήσεων στα supermarket την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να τονιστεί ότι η ανάπτυξη διαμορφώνεται σε 9,5% από την αρχή του έτους. Ειδικότερα για την εβδομάδα που τελείωσε στις 13/9 η αξία της αγοράς των 340 ταχυκίνητων κωδικών που παρακολουθεί η IRI ανήλθε σε 117,5 εκατ. ευρώ από 116 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019, ήτοι ανάπτυξη 1,2%. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα προϊόντα οικιακής φροντίδας που εμφάνισαν αύξηση 4,3% τη συγκεκριμένη εβδομάδα. Ακολούθησαν τα προϊόντα υγιεινής και προσωπικής περιποίησης με 1,8% και τα τρόφιμα με ανάπτυξη 1,5%. Στα υπόλοιπα είδη υπήρξε επιβράδυνση 4%, έναντι ανάπτυξης 10% την πρώτη εβδομάδα του μήνα αποτυπώνοντας την εποχική δυναμική ορισμένων ειδών όπως τα σχολικά.

Σε μεγάλες «σάλες» η μερίδα του λέοντος

Παρατηρώντας τα στοιχεία ανά γεωγραφική περιφέρεια, η Κρήτη, που αντιστοιχεί στο 7% της αγοράς, ενίσχυσε τις απώλειες της σε 8,7% (από 1,2% την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ενώ είναι η μόνη περιφέρεια στο κόκκινο. Η Πελοπόννησος διατηρεί τη δυναμική της, αν και με μικρότερη ανάπτυξη από την πρώτη εβδομάδα του μήνα, ήτοι 6,2% από 12,4% αντίστοιχα, ακολουθούμενη από την Κεντρική Ελλάδα, με ρυθμό 3,3%. Στην Αττική, που αντιπροσωπεύει το 52,4% της αγοράς και άρα δίνει την κατεύθυνση, η αύξηση των πωλήσεων «προσγειώθηκε» στο 1,1% την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έναντι 5,3% την πρώτη ενώ στη Θεσσαλονίκη σημειώνεται αύξηση 3% από 4,1% αντίστοιχα.

Η τάση παραμένει υπέρ των σουπερμάρκετ για λόγους μεγαλύτερης άνεσης και ασφάλειας αλλά και πρόσβασης σε μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων. Τα στοιχεία της IRI δείχνουν αύξηση τζίρου 4,1% στα supermarket άνω των 2.500 τ.μ. (από 13,6% την πρώτη εβδομάδα του μήνα), αύξηση 0,9% σε αυτά με επιφάνεια από 1.000 τ.μ. έως 2.500 τ.μ. (από 5% την προηγούμενη εβδομάδα) ενώ πιο ήπια, στο 0,7%, είναι η ανάπτυξη για μικρότερους χώρους (για καταστήματα 400 έως 1.000 τ.μ. ή μικρότερα).