Ανθεκτική η επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη παρά τον πόλεμο – “Χτύπησε” υψηλό 8 μηνών

Ανθεκτική η επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη παρά τον πόλεμο – “Χτύπησε” υψηλό 8 μηνών
Κόσμος κάνει τα ψώνια του σε κατάστημα υποδημάτων, σε κεντρική αγορά της Αθήνας την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων λιανικής, τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021. Ανοίγουν τις πόρτες τους από σήμερα τα καταστήματα για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές, ύστερα από μήνες, με τη διαδικασία click away και click inside, ενώ κλειστό θα παραμείνει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι επισκέψεις των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα θα γίνονται μόνο με ραντεβού και με τη χρήση sms στον αριθμό 13032 για διάστημα τριών ωρών και μία φορά την ημέρα.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε υψηλό οκτώ μηνών και τις 57,7 μονάδες ανέβασε ταχύτητα ο ΡΜΙ υπηρεσιών της ευρωζώνης τον Απρίλιο, όπως ενημέρωσε η S&P Global. Εναν μήνα πριν ήταν στο 55,6.

Παράλληλα, στο πιο υψηλό των τελευταίων επτά μηνών έφτασε ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ, στις 55,8 μονάδες τον Απρίλιο, έναντι 54,9 που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.

«Η οικονομία της ευρωζώνης έχει δείξει εκπληκτική ανθεκτικότητα απέναντι στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, χάρη στην ανανεωμένη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών καθώς τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού χαλάρωσαν περαιτέρω τον Απρίλιο», σημείωσε ο Chris Williamson, Chief Business Economist της S&P Global.

Πρόσθεσε ότι «ο συνδυασμός του ισχυρότερου προφίλ ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο και της επίμονης επιτάχυνσης του πληθωρισμού ενισχύει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο».