Αντίδοτο η τηλεργασία σε ενδεχόμενο νέο lockdown

Αντίδοτο η τηλεργασία σε ενδεχόμενο νέο lockdown
Photo: pixabay.com
Αναλυτές της JPMorgan Chase εκτιμούν πως και μόνον για δύο εβδομάδες αν ανασταλεί ξανά η λειτουργία των εστιατορίων, των μπαρ και των ξενώνων στη Βρετανία, το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 2%.

Ανησυχία για το μέλλον της οικονομίας επικρατεί στη Βρετανία, καθώς η χώρα επαναφέρει μερικούς από  τους περιορισμούς που υιοθέτησε τον Μάρτιο και οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βυθιστεί η βρετανική οικονομία στη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων 100 και πλέον ετών. Αναλυτές της JPMorgan Chase εκτιμούν πως και μόνον για δύο εβδομάδες αν ανασταλεί ξανά η λειτουργία των εστιατορίων, των μπαρ και των ξενώνων στη Βρετανία, το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 2%.

Δεύτερο κύμα 

Ζητούμενο είναι για μία ακόμη φορά να ανακοπεί η μετάδοση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Η κυβέρνηση Τζόνσον σχεδόν επιβάλλει την τηλεργασία καλώντας τους πολίτες της χώρας να εργάζονται από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατόν. Από αύριο, άλλωστε,  επιβάλλονται νέοι περιορισμοί μεταξύ των οποίων η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των βρετανικών μπαρ που θα κλείνουν εφεξής στις 10 το βράδυ.

Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει ως τώρα προσπαθήσει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία αλλά παράλληλα να αποφύγει μια οικονομικά καταστρεπτική πλήρη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας. Η σχετική διαμάχη έχει, άλλωστε, προκαλέσει διχογνωμία στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. «Κανείς δεν υποτιμά τις προκλήσεις απέναντι στις οποίες θέτουν ανθρώπους και επιχειρήσεις τα νέα μέτρα», τόνισε σε σχετικό του μήνυμα, χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Κι ενώ πολλά μέλη του κυβερνώντος κόμματος διαφωνούν με τα νέα μέτρα, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, ζητεί περαιτέρω περιορισμούς στην πρωτεύουσα. «Χωρίς το κατάλληλο σύστημα ελέγχων του κορωνοϊού και των επαφών των ασθενών στο Λονδίνο, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τα μέτρα που θα ανακόψουν την μετάδοση της πανδημίας», δήλωσε χθες σε διεθνή ΜΜΕ. Τα σχόλιά του, όμως, αντανακλούν τη γενικευμένη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα μέτρα στην εύθραυστη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας.

Κι αυτό γιατί η Βρετανία γνώρισε ταχύτατη ανάκαμψη το καλοκαίρι, όταν ανακλήθηκαν οι περιορισμοί και αυξήθηκαν απότομα οι καταναλωτικές δαπάνες. Τώρα με νέους περιορισμούς στα ωράρια των εστιατορίων και των μπαρ γίνεται και πάλι ορατό το φάσμα μιας νέας ύφεσης.  Ο οικονομικός αντίκτυπος στην οικονομία αναμένεται να είναι μικρότερος αυτή τη φορά, καθώς δεν πρόκειται για πλήρη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι νέοι περιορισμοί, πάντως, ενισχύουν την επιχειρηματολογία όσων ζητούν να δράσει και πάλι η Τράπεζα της Αγγλίας που την περασμένη εβδομάδα τόνισε πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας. Σημειωτέον ότι όσες επίσημες προβλέψεις μιλούν για ανάκαμψη της οικονομίας και επιστροφή της στα προ της πανδημίας επίπεδα μέσα στο επόμενο έτος, έχουν όλες βασιστεί στην υπόθεση ότι σύντομα θα περιοριστεί η αβεβαιότητα που έχει καλλιεργήσει η πανδημία και θα αποφευχθεί μια γενικευμένη αναστολή της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και μια καθολική καραντίνα.

Συμφωνία 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Ισπανίας κατέληξε σε συμφωνία με εργατικά συνδικάτα και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που θα διέπουν την τηλεργασία, καθώς η πανδημία έχει αναγκάσει εκατομμύρια Ισπανούς να εργάζονται από το σπίτι τους.  Καλεί, έτσι, τους εργοδότες να καλύψουν όσα έξοδα συνεπάγεται η κατ’ οίκον εργασία των υπαλλήλων τους.

Μιλώντας στην ισπανική τηλεόραση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Πάμπλο Ιγκλέσιας, χαρακτήρισε «θεμελιώδες να ρυθμιστεί η τηλεργασία ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων». Το σχέδιο της κυβέρνησης που περιήλθε στο Reuters προβλέπει πως οι επιχειρήσεις θα καλύψουν πλήρως όσα έξοδα αναγκάζονται να αναλάβουν οι υπάλληλοί τους όταν εργάζονται από το σπίτι. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο εξοπλισμός των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα αναγκαία έπιπλα, ενώ δίνεται στους εργαζομένους το δικαίωμα να ζητήσουν ευέλικτα ωράρια.

Σε ό,τι αφορά, όμως, την απόφαση για τηλεργασία, αυτή θα γίνεται σε εθελοντική βάση τόσο από πλευράς του εργαζόμενου όσο και από πλευράς του εργοδότη. Δικαιούχοι για την κάλυψη των δαπανών εργασίας θα είναι, όμως, μόνον όσοι εργαζόμενοι θα καλύπτουν τουλάχιστον το 30% του χρόνου τους από το σπίτι.

Οι εργοδότες θα έχουν, άλλωστε, το δικαίωμα να καταγράφουν την online παρουσία των υπαλλήλων τους σεβόμενοι, όμως, την αξιοπρέπεια και την ιδιωτική τους ζωή. Θα έχουν επίσης το δικαίωμα να τους ζητούν ευέλικτα ωράρια. Σημειωτέον ότι έχουν παρέλθει τρεις μήνες από τότε που η Ισπανία ανακάλεσε επισήμως τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας αλλά εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι.

Αιτία τα μέτρα ασφαλείας που επιβάλλουν αποστάσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά ο διαθέσιμος χώρος στα γραφεία των επιχειρήσεων. Το ισπανικό υπουργείο Εργασίας έχει, άλλωστε, υποβάλει αίτημα να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης των μισθών που κανονικά εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.