Αντιδράσεις προκαλεί ο προϋπολογισμός του Τραμπ- Πού μπαίνει μαχαίρι, πού αυξάνονται οι δαπάνες

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προϋπολογισμό ύψους 4,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2021 προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Έναν προϋπολογισμό ύψους 4,8 τρισ. δολαρίων, με τον οποίο θέλει να χαράξει και τον δρόμο προς τη δεύτερη θητεία του, αναμένεται να παρουσιάσει εντός της ημέρας ο Ντόναλντ Τραμπ. Προτείνει δραστικές περικοπές σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και εξωτερικής βοήθειας και υψηλότερα κονδύλια για άμυνα, αλλά και τη στήριξη των βετεράνων.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 0,3% στα 740,5 δισ. δολάρια για το δημοσιονομικό έτος 2021, το οποίο αρχίζει την 1η Οκτωβρίου. Οι μη αμυντικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 5% στα 590 δισ. δολάρια, χαμηλότερα δηλαδή από τα επίπεδα στα οποία είχε συμφωνήσει με το Κογκρέσο ο πρόεδρος το περασμένο καλοκαίρι για τον διετή προϋπολογισμό.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει νέα χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και αύξηση των κονδυλίων για τη NASA κατά 12% στο πλαίσιο του διακηρυγμένου στόχου του προέδρου να επαναφέρει τους αστροναύτες στη σελήνη έως το 2024. Από την άλλη βαθύ μαχαίρι 26% θα μπει στις δαπάνες της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Η πρόταση του Τραμπ θα αντανακαλά ουσιαστικά τα θέματα τα οποία θα θελήσει να σηκώσει ψηλά στην ατζέντα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση να ψηφιστεί ως έχει, καθώς οι Δημοκρατικοί ελέγχουν την Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία τα νομοσχέδια που αφορούν δημόσιες δαπάνες απαιτούν διακομματική στήριξη.

Σε μία πρώτη αντίδραση ο βουλευτής των Δημοκρατικών και πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, Τζον Γιάρμουθ, έκανε λόγο για «καταστροφικό και παράλογο» σχέδιο.

Όπως είπε ο Γιάρμουθ ο Τραμπ «βάζει στο στόχαστρο προγράμματα που βοηθούν τους Αμερικανούς να τα βγάλουν πέρα, ενώ επεκτείνει τις φοροελαφρύνσεις για εκατομμυριούχους και πλούσιες επιχειρήσεις».

Σχετικά άρθρα