Αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τους όρους της συμφωνίας

Αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τους όρους της συμφωνίας
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Α) συνομιλεί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη (2Α) και τον Δημήτρη Παπαδημούλη (3Α) στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του, Σάββατο 23 Μαΐου 2015. Συνεδριάζει σε κεντρικό ξενοδοχείο το Σάββατο και την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Αλέξης Μητρόπουλος υποστηρίζουν ότι τα μέτρα δεν θα περάσουν από τη βουλή – Απάντηση Σακελλαρίδη.

Ως «εγκλήματα» χαρακτήρισε πολλά από τα μέτρα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές της στο χθεσινό Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ότι βρήκε ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα κάποιες θετικές εξελίξεις στη «διάσωση» κάποιων κόκκινων γραμμών, αλλά ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι τα τρόφιμα και τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και οι έμμεσες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις που ουσιαστικά αφαιρούν δύο μισθούς το χρόνο από κάθε εργαζόμενο.

Ο κ. Μιχελογιάννακης σχολίασε επίσης ότι είναι σίγουρος πως η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν πρόκειται να επιτρέψει να περάσουν από τη Βουλή τα μέτρα σε ένα νόμο σε ένα άρθρο, ακολουθώντας τακτικές προηγουμένων κυβερνήσεων τις οποίες το κόμμα του καταδίκαζε ως αντιπολίτευση.

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και χθες το βράδυ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος. «Τα μέτρα είναι πολύ σκληρά. Είναι πλασματικά και καλό είναι να μην είναι στην φαρέτρα των επιχειρημάτων μας. Επί πλασματικών μεγαλυτέρων πλεονασμάτων, δημιουργούν ένα επιχείρημα που είναι πλαστό. Αυτά τα μέτρα δεν ψηφίζονται. Πιστεύω ότι αυτό το πακέτο δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική βουλή.», δήλωσε στην εκπομπή του STAR «Στον Ενικό».

«Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές» δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής.

Αναφερόμενος στην επερχόμενη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο κ. Ζερδελής σημείωσε πως τα μέτρα που περιλαμβάνει απέχουν από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και επιβαρύνουν οριζόντια όλα τα εισοδήματα. Για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, τόνισε πως είναι ανοικτή η κατάργησή του και ως αντιστάθμισμα έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά η φορολογική ελάφρυνση των μόνιμων κατοίκων των νησιών, χωρίς, ωστόσο, αυτά να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι τα μέτρα αυτά είναι άδικα και συνιστούν έμμεση αλλά σαφή μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.

Ο κ. Ρωμανιάς έσπευσε όμως να παρατηρήσει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα, αν θα περνούσαν οι παλιότερες προτάσεις και δεν καταργούνταν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, μέσω της οποίας οι απώλειες για τους συνταξιούχους θα ήταν μεγαλύτερες.

Ο κ. Ρωμανιάς συμπλήρωσε ότι δυστυχώς η Ευρώπη προσέγγισε την όλη κατάσταση με καθαρά λογιστική διάθεση και με δημοσιογραφική διάθεση έδωσε δύο τίτλους για να σχολιάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Η Ευρώπη των δανειστών θριάμβευσε» και «Τέλος για την Ελλάδα η εποχή της αθωότητας», ήταν οι δύο τίτλοι που έδωσε ο κ. Ρωμανιάς.

Απατώντας εμμέσως στους επικριτές της κυβέρνησης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έσπευσε να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις όσον αφορά το ενδεχόμενο καταψήφισης της επικείμενης συμφωνίας από την κυβερνητική πλειοψηφία. Όπως είπε, «χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, δεν περνάει» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα φτάσουμε στο σημείο» να μην συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι ψήφοι από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, «η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό».