Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική
Η ελληνική σημαία κυματίζει μεσίστια στη στέγη της Βουλής για τρίτη ημέρα ως ένδειξη πένθους μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική που στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 80 ανθρώπων, Αθήνα, 25 Ιουλίου2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για μια «κλινικά νεκρή η κυβέρνηση» μίλησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Αντί να ζητήσουν μια συγγνώμη κουνούν το δάκτυλο και στα ίδια τα θύματα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης

Σειρά ερωτημάτων για την τραγωδία στην Αττική θέτει ο Κωστής Χατζηδάκης, κατηγορώντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση για έλλειψη ευθιξίας. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει πως η χώρα έχει διαχρονικές αδυναμίες, όμως τονίζει πως εδώ και σχεδόν 4 χρόνια υπάρχει μια κυβέρνηση που εποπτεύει, δίνει κατευθύνσεις και παίρνει τις τελικές αποφάσεις. «Πότε θα μάθουν να μην παριστάνουν τους εισαγγελείς σε κάθε περίπτωση; Διότι ακόμα και μέσα σε αυτή την τραγωδία, αντί να ζητήσουν μια συγνώμη κουνούν το δάκτυλο και στα ίδια τα θύματα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο κ. Χατζηδάκης και για τα θέματα της οικονομίας, επισημαίνοντας πως παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση η χώρα από τη στιγμή που έχει δεσμευτεί με νέα μέτρα ουσιαστικά δεν βγαίνει από τα μνημόνια τον Αύγουστο.

Ανάληψη ευθύνης χωρίς παραίτηση, είναι κενολογία και απόπειρα εξαπάτησης του λαού, τονίζει ο Ανδρ. Λοβέρδος

Η ανάληψη ευθύνης συνοδεύεται από παραίτηση, αλλιώς είναι κενολογία και απόπειρα εξαπάτησης του λαού, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος.

«Στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα η φράση “αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη” πρέπει να συνοδεύεται από τη φράση “γι’ αυτό και παραιτούμαι πάραυτα”. Αλλιώς είναι κενολογία και απόπειρα εξαπάτησης του λαού» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Υποστηρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι είναι απογοητευτικό ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ενημέρωσή του «να αναφέρεται σε σκοτεινούς κύκλους που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του και σε «ασύμμετρα φαινόμενα»».

Ο πρώην υπουργός εκτιμά στη συνέντευξή του προς το Πρακτορείο ότι το βράδυ της Δευτέρας στο Συντονιστικό της πυροσβεστικής δεν έγινε καμία ενημέρωση για τα θύματα που είχαν αρχίσει να ανέρχονται σε δεκάδες. «Πρόκειται για ένα γεγονός που υπερβαίνει κάθε όριο ανευθυνότητας και ανικανότητας», υποστηρίζει και αναρωτιέται: «ήξεραν και δεν μιλούσαν για επικοινωνιακούς λόγους ή δεν ήξεραν; Ό,τι από τα δύο και αν ισχύει, είναι απαράδεκτο και ανήθικο».

Αναφερόμενος στις ευθύνες για τη μεγάλη καταστροφή στο Μάτι, επαναλαμβάνει το ερώτημα: «γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατοικημένων περιοχών». «Η φωτιά έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και ίσως τα σπίτια να μην σώζονταν, αλλά η ανθρώπινη ζωή θα μπορούσε να είχε προστατευθεί» προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παν. Λαφαζάνης: Κλινικά νεκρή η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στη ΝΔ επέρριψε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το Ναύπλιο όπου συνοδευόμενος από στελέχη της ΛΑΕ πραγματοποιεί περιοδεία. Σε γραπτή του ανακοίνωση τονίζει: «Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει πομπωδώς, με ντεκόρ το υπουργικό συμβούλιο, την πολιτική ευθύνη της πρωτοφανούς τραγωδίας στο Μάτι, πραγματοποιήθηκε ως ύστατο καταφύγιο και ως απεγνωσμένη κίνηση, μήπως περισώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί. Και κυρίως για να αποφύγει τη μαζική παραίτηση υπουργών του και του ιδίου. Ο Αλέξης Τσίπρας «έστριψε δια του αρραβώνος» αλλά η στροφή του χτύπησε σε τοίχο».

Ο γραμματέας της ΛΑΕ σημείωσε: «Από εδώ κι εμπρός τόσο οι αποκαλύψεις για τις ευθύνες της τραγωδίας, όσο και οι εξελίξεις με την κυβέρνηση και οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή είναι ραγδαίες και θα λάβουν διαστάσεις χιονοστιβάδας. Η τραγωδία στο Μάτι ξεχείλισε το ποτήρι της ανικανότητας και της παχυδερμίας, μιας βαθιά μεταλλαγμένης κυβέρνησης, που έχει παραδοθεί σε ξένα κέντρα και έχει αποδεχθεί και συμβιβαστεί με όλα όσα έχουν διαλύσει και καταστρέψει τη χώρα. Μετά το Μάτι, αυτή η κυβέρνηση τελειώνει και πνέει τα λοίσθια, αν δεν έχει τελειώσει. Είναι μια κυβέρνηση διασωληνωμένη και κλινικά νεκρή».

Συνεχίζοντας την κριτική του ο γραμματέας της ΛΑΕ πρόσθεσε: «Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προαλείφεται, αλίμονό μας, για πρωθυπουργός, έχει ψηφίσει και στηρίξει όλα τα καταστροφικά μνημόνια της λιτότητας και της κλοπής σε αυτήν τη χώρα και έχει “διαπρέψει” ως υπουργός στην άθλια μνημονιακή διαχείριση. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη στοιχειώδους, έστω και για τα μάτια του κόσμου, αυτοκριτικής για τα αθλιέστατα έργα του, αλλά φτάνει στο σημείο να τα εξυμνεί και να ζητά “δικαιωμένος” να τα επαναλάβει. Ακόμα και τα αυθαίρετα στο Μάτι και τις παραλιακές αυθαίρετες συστοιχίες από βίλλες στελεχών και “κολλητών” της ΝΔ, δικαιολογεί, χωρίς αιδώ, η ηγεσία της ΝΔ, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ εντελώς υποκριτικά και για λόγους αντιπερισπασμού καταγγέλλει τις γενιές αυθαιρέτων, τη στιγμή που πρόσφατα ο Γιώργος Σταθάκης έσπευσε να νομιμοποιήσει την αυθαιρεσία στο Κόκκινο Λιμανάκι».

Τέλος ο γραμματέας της ΛΑΕ προσθέτει: «Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και της ίδιας πολιτικής, που συντηρεί την πελατειακή ψήφο, διαιωνίζει τη λιτότητα» και καταλήγει σημειώνοντας «αυτή την ώρα η Βουλή χρειάζεται μια πραγματική δυναμική αντιπολίτευση και ο τόπος μια προοπτική εναλλακτικής λύσης. Αυτό σημαίνει ισχυρό κίνημα και ισχυρή Λαϊκή Ενότητα».

Ανακοίνωση του Δημήτρη Τσιόδρα, εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού

Ο επικεφαλής των ΟΥΚ και ο γ.γ. Σωματείου Ειδικών Φρουρών αποκαλύπτουν ότι είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι υπουργοί, πριν νυχτώσει, πως ήδη είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές στο Μάτι.

Τρεις ώρες αργότερα παίζεται ένα αισχρό θέατρο μπροστά στις κάμερες. Εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός στις 23.37 σε μια σύσκεψη στο Συντονιστικό στην οποία δεν γίνεται κουβέντα για ανθρώπους που έχουν πεθάνει κι άλλους που δίνουν μάχη για τη ζωή τους στη θάλασσα.

Πρόκειται για συνειδητή πράξη παραπλάνησης των πολιτών. Η τραγωδία απέδειξε, όχι μόνο την ανικανότητα των κυβερνώντων, αλλά και ότι δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Κυνικοί και προκλητικοί. Οι τεράστιες ευθύνες και τα μεγάλα ψέματα που καθημερινά αποκαλύπτονται θα ‘πρεπε να ‘χουν οδηγήσει σε παραιτήσεις. Αλλά, πρωθυπουργός και υπουργοί συνεχίζουν απτόητοι προκαλώντας την κοινωνία.