Αντικειμενικές Αξίες: Σε ποιες περιοχές θα αυξηθούν και σε ποιες θα μειωθούν

Αντικειμενικές Αξίες: Σε ποιες περιοχές θα αυξηθούν και σε ποιες θα μειωθούν
Άποψη της Αθήνας κατά την ανατολή του ηλίου , Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Πότε θα ανακοινωθούν και πώς θα τις επηρεάσουν οι επικείμενες εκλογές.

Η ημερομηνία των εκλογών θα κρίνει τελικά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα προκαλέσουν δυσφορία στο εκλογικό σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος δεν θα γίνει προκήρυξη ενδιαφέροντος σε πιστοποιημένους εκτιμητές, όπως πέρσι, αναφορικά με το σχέδιο σταδιακής εξομοίωσης αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Όπως όλα δείχνουν, δεν αναμένεται να τους ζητηθεί να υποβάλουν νέες εκτιμήσεις αναφορικά με τις τιμές ζώνης σε περισσότερες από 10.000 περιοχές προκειμένου το 2020, όπως ορίζει ο χάρτης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, οι αντικειμενικές αξίες θα έχουν υποκατασταθεί από ένα νέο σύστημα εμπορικών αξιών.

Τον δρόμο για «παγωμένες» φέτος αντικειμενικές αξίες φαίνεται να ανοίγει και η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης αναφέρεται η δέσμευση των ελληνικών αρχών να «τρέξουν» μια νέα πανελλαδική άσκηση προσδιορισμού των εμπορικών αξιών ακινήτων έως τα μέσα του 2019, στις σελίδες της έκθεσης αφήνεται να εννοηθεί όμως πως κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα χρειαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι αργά ή γρήγορα θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών, παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοδική μεταβολή στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, λόγω αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Αντίθετα, το ραβασάκι το οποίο αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούλιο, ώστε οι δόσεις να αρχίσουν να τρέχουν από τον Αύγουστο, θα ενσωματώνει τις πρόσφατες μειώσεις φόρου, οι οποίες ψηφίστηκαν στα τέλη του περασμένου έτους και φέρνουν μεσοσταθμικές ελαφρύνσεις της τάξεως του 10% κυρίως για όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία.

Όμως, το 2020 η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί το δύσκολο ζήτημα της πλήρους εξίσωσης αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον ΕΝΦΙΑ.

Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να υιοθετήσει ένα νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών οι οποίες πλέον θα προσδιορίζονται με «πιλότο» την βάση δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος που ενημερώνεται με στοιχεία συναλλαγών από τις εμπορικές τράπεζες.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών για κατοικίες. Η άνοδος των αντικειμενικών θα είναι μεγαλύτερη στις περιοχές όπου καταγράφεται μικρή μείωση των αγοραίων τιμών. Σημειώνεται ότι  η μείωση των τιμών την τελευταία τετραετία είναι χαμηλότερη του 10% σε περιοχές όπως η Αργυρούπολη, το Ελληνικό, η Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, ο Διόνυσος, η Πεντέλη, η Δροσιά, σε αυτές τις περιοχές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.

 

Την ίδια στιγμή, το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε μειώσεις των αντικειμενικών για εμπορικά ακίνητα όπου οι αγοραίες τιμές έχουν σημειώσει καθίζηση λόγω και της συρρίκνωσης της καταναλωτικής ζήτησης.