Αντικειμενικές: Ψάχνουν κόφτη ή αναβολή για ΕΝΦΙΑ

Αντικειμενικές: Ψάχνουν κόφτη ή αναβολή για ΕΝΦΙΑ

"Κόφτη" όπου εμφανίζονται μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών ή προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ από το 2019 είναι οι εναλλακτικές που εξετάζει το υπουργείο οικονομικών.

Σε ασφυκτική πίεση βρίσκεται πλέον η δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου οικονομικών που θα πρέπει το αργότερο μέχρι και τα μέσα Απριλίου να δώσει στην δημοσιότητα τις νέες αντικειμενικές τιμές που θα πρέπει να αποτυπώνουν τις πραγματικές εμπορικές αξίες.

Ως γνωστό οι ιδιώτες εκτιμητές έδωσαν τιμές αυξημένες από 10 έως και 53% σε 6.070 ζώνες ( δηλαδή περίπου το 60% των τιμών ζώνης ) μειώσεις μόνο για το 23% ή σε 2.030 ζώνες αντίστοιχα αμετάβλητες τιμές στο 17% των περιοχών.

Το μεγάλο και λίγο πολύ αναμενόμενο πρόβλημα είναι ότι εμφανίζονται πολύ υψηλές αυξήσεις της τάξης του 20- 35% στις περισσότερες λαϊκές περιοχές όπως το Κερατσίνι, το Πέραμα, το Περιστέρι, τα Άνω Λιόσια, ο Ασπρόπυργος. Οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ για τις περιοχές αυτές δείχνουν ότι αν υιοθετηθούν απολύτως οι ιδιωτικές εκτιμήσεις ο φόρος αυξάνεται έως και 35% ενώ ανάλογες αυξήσεις θα έχουν και άλλοι 21 φόροι που βαρύνουν τα ακίνητα.

Η πρώτη σκέψη είναι να μπεί κάποιου είδους κόφτης για τις περιοχές αυτές που θα οδηγεί σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ όχι πάνω από 10% ώστε να είναι κοινωνικά αποδεκτή. Το πρόβλημα είναι ότι μια ενδεχόμενη αλλαγή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ πρέπει να περάσει και από την έγκριση των δανειστών. Αυτό σημαίνει ένα ακόμη πρόβλημα στα – όχι λίγα – υφιστάμενα της τέταρτης αξιολόγησης την στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές για καθυστέρηση της λύσης πακέτο για χρέος και επόμενη μέρα.

Μια εναλλακτική είναι να αναβληθεί όχι η αλλαγή των αντικειμενικών – αυτή θα προχωρήσει κανονικά αφού είναι μνημονιακή υποχρέωση – αλλά η προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ στις νέες τιμές για το 2019 οπότε θα επανεξεταστεί ο βασικός φόρος των ακινήτων για τα εκτός σχεδίου και τα αγροτεμάχια. Τότε εκτιμάται ότι λόγω της διεύρυνσης της βάσης του φόρου θα υπάρχει η δυνατότητα να γλυτώσουν τις μεγάλες αυξήσεις οι λαϊκές περιοχές. Και αυτή η λύση βέβαια θα πρέπει να πάρει την έγκριση των θεσμών Πάντως θεωρείται ότι αφής στιγμής δεν θα επηρεαστεί ο καθαρός εισπρακτικός στόχος των 2,65 δις ευρώ δεν θα είναι δύσκολο να συμφωνήσουν οι δανειστές.

Εκείνο όμως που δεν θα αποφευχθεί , είναι οι κοινωνικές αντιδράσεις από αυτούς που θα δούν την αντικειμενική τιμή της ζώνης που ανήκει το ακίνητό τους να μειώνεται αλλά αυτοί να υποχρεώνονται να πληρώνουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ για άλλο ένα χρόνιο.

Οι αποφάσεις είναι δύσκολες σε κάθε περίπτωση, αφού ο χρόνος πλέον είναι ελάχιστος, τα προβλήματα πολλά και oi προθεσμίες του προγράμματος στενεύουν. Η κατεύθυνση αναμένεται να καθοριστεί την Μεγάλη Εβδομάδα ώστε να συμφωνηθεί η τελική λύση σε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς λίγο πριν ή λίγο μετά το Ορθόδοξο Πάσχα.

Πηγή: news247.gr