Αντιμέτωπες με τον λιμό οι ευάλωτες χώρες – Η ενεργειακή κρίση έκανε το λίπασμα πανάκριβο

Αντιμέτωπες με τον λιμό οι ευάλωτες χώρες – Η ενεργειακή κρίση έκανε το λίπασμα πανάκριβο
epa08046003 YEARENDER 2019 NOVEMBER A man recovers a computer monitor from the dumpsite of Agbogbloshie in Accra, Ghana, 12 November 2019. The Agbogbloshie dump is considered the biggest electronic trash dump in the African continent, where the electronic trash arrives from all over the world, mainly from Europe and the US. According to the International Recycling Office, the world will generate 53.9 tons of electronic waste by 2025 if the production continues until now, which means a 3 per cent increase per year of electronic trash. The COP25 World Climate Change Conference is taking place from 02 to 13 December 2019 in Madrid, Spain under the motto 'Time to Act'. EPA/A. CARRASCO RAGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Της Katherine Dunn

Ο κόσμος αντιμετωπίζει την προοπτική μιας δραματικής έλλειψης στην παραγωγή τροφίμων καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας πλήττουν την γεωργία παγκοσμίως, λέει ο διευθύνων σύμβουλος του νορβηγικού κολοσσού λιπασμάτων Yara International.

«Θέλω να το πω ξεκάθαρα αυτή τη στιγμή, ότι κινδυνεύουμε με πολύ χαμηλή σοδειά στην επόμενη συγκομιδή», δήλωσε ο Svein Tore Holsether, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας με έδρα το Όσλο. «Φοβάμαι ότι θα έχουμε επισιτιστική κρίση».

Μιλώντας στο Fortune στο περιθώριο της διάσκεψης για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, ο Holsether είπε ότι η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είχε ήδη οδηγήσει σε σχεδόν τριπλασιασμό των τιμών των λιπασμάτων.

Στην Ευρώπη, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών τον Σεπτέμβριο, με την τιμή να υπερ-τριπλασιάζεται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Η Yara είναι ένας σημαντικός παραγωγός αμμωνίας, βασικού συστατικού στο συνθετικό λίπασμα, το οποίο αυξάνει τις αποδόσεις των καλλιεργειών. Η παραγωγική διαδικασία δημιουργίας αμμωνίας βασίζεται επί του παρόντος σε υδροηλεκτρική ενέργεια ή φυσικό αέριο.

«Η παραγωγή ενός τόνου αμμωνίας το περασμένο καλοκαίρι κόστιζε 110 δολάρια», είπε ο Holsether. «Και τώρα κοστίζει 1.000 δολάρια. Είναι απλά απίστευτο».

Οι τιμές των τροφίμων έχουν επίσης αυξηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι αγρότες μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ακριβότερα λιπάσματα. Αλλά ο Holsether υποστηρίζει ότι πολλοί μικροκαλλιεργητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στο υψηλότερο κόστος, το οποίο θα μειώσει την παραγωγή τους και τα μεγέθη των καλλιεργειών. Αυτό με τη σειρά του θα βλάψει την επισιτιστική ασφάλεια σε ευάλωτες περιοχές σε μια εποχή που η πρόσβαση σε τρόφιμα απειλείται ήδη από την πανδημία του COVID-19 και την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης ξηρασίας.

Η εταιρεία, της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η νορβηγική κυβέρνηση, έχει δωρίσει λίπασμα αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε ευάλωτους αγρότες, δήλωσε ο Holsether. Αλλά η Yara δεν είναι σε θέση να επωμιστεί το κόστος μιας τόσο δραματικής αύξησης των τιμών της ενέργειας, λέει. Από τον Σεπτέμβριο περιορίζει την παραγωγή αμμωνίας της έως και 40% λόγω του ενεργειακού κόστους. Το ίδιο έχουν κάνει και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί. Η μείωση της παραγωγής αμμωνίας θα μειώσει την προσφορά λιπασμάτων και θα την καταστήσει πιο ακριβή, υπονομεύοντας την παραγωγή τροφίμων.

Οι καθυστερημένες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην επισιτιστική ασφάλεια θα μπορούσαν να μοιάσουν με την κρίση έλλειψης ημιαγωγών, είπε ο Holsether.

«Όλα αυτά συνδέονται με το κλείσιμο των εργοστασίων τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο του περασμένου έτους, του οποίου τις συνέπειες υφιστάμεθα τώρα», είπε. «Αλλά αν συμβεί κάτι αντίστοιχο στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων… το να μην έχουμε φαγητό δεν είναι απλώς ενοχλητικό, είναι θέμα ζωής ή θανάτου».