Αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας η Ρωσία – Οι ΗΠΑ δεν ανανεώνουν την άδεια εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους της

Αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας η Ρωσία – Οι ΗΠΑ δεν ανανεώνουν την άδεια εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους της
Russian flag and Russian ruble symbol displayed on phone screens and an illustrative stock graph displayed on a screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on February 28, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Τράπεζες και ιδιώτες στις ΗΠΑ απαγορεύεται να δέχονται πληρωμές ομολόγων από την κυβέρνηση της Ρωσίας από τις 12:01 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης την Τετάρτη, οπότε έληξε η προσωρινή άδεια εξυπηρέτησης εξωτερικού χρέους, η οποία επέτρεπε τη ροή μετρητών.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι «εύλογα πιθανό» ότι η εν λόγω άδεια θα έληγε. Όπως φαίνεται, λοιπόν, οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να αναγκάσουν τη Ρωσία να υποστεί μια επώδυνη χρεοκοπία,  και ας χάσουν χρήματα οι Αμερικανοί επενδυτές. 

Η λήξη της άδειας πληρωμής ρωσικών τίτλων χρέους εκ μέρους του Κρεμλίνου «αυξάνει σίγουρα τις ήδη υψηλές πιθανότητες χρεοκοπίας της Ρωσίας», δήλωσε ο Hassan Malik, ανώτερος αναλυτής της Loomis Sayles & Co. στη Βοστώνη.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία πρέπει να πραγματοποιήσει πληρωμές εξωτερικού χρέους ύψους 100 εκατ. δολ. μέχρι την Παρασκευή 27 Μαΐου.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση προσθέτει ακόμη ένα εμπόδιο σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές υποχρεώσεις της Μόσχας, ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτό θα σπρώξει τη χώρα στη χρεοκοπία, διότι οι κάτοχοι ομολόγων εκτός των ΗΠΑ ενδέχεται να εξακολουθούν να μπορούν να λαμβάνουν τα ρωσικά κεφάλαια. Το όριο για να κηρυχθεί χρεοκοπία είναι συνήθως το 25% των εκκρεμών ομολόγων.

Μιλώντας για την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Dennis Hranitzky, επικεφαλής της νομικής εταιρείας Quinn Emanuel, είπε ότι η λήξη της άδειας είναι μια κακή πολιτική απόφαση» και θα επηρεάσει τους επενδυτές των ΗΠΑ «χωρίς λόγο».

«Καταλαβαίνω ότι η απειλή χρεοκοπίας θα αυξήσει την πίεση στη Ρωσία», αλλά ήδη η Ρωσία δεν έχει ήδη πρόσβαση στις δυτικές κεφαλαιαγορές».

Εάν δεν καταστεί δυνατή η πληρωμή του χρέους, η Ρωσία έχει στη συνέχεια μια περίοδο χάριτος έως και 30 ημερών για να βρει μια λύση, όπως έκανε στις αρχές Μαΐου, όταν κατέβαλε χρήματα στους επενδυτές την τελευταία στιγμή.

Συνολικά, η Ρωσία οφείλει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πληρωμές μέχρι το υπόλοιπο του 2022, αλλά έχει πολλά μετρητά, χάρη στα δισεκατομμύρια από τις πωλήσεις της σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα εμπορεύματα.