Αντίο στον «γίγαντα» της ιστορίας

Αντίο στον «γίγαντα» της ιστορίας

Παγκόσμια συγκίνηση για τον Νέλσον Μαντέλα - Χιλιάδες κόσμου στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή - Ιστορική χειραψία Ομπάμα-Ραούλ Κάστρο.

Παρά την καταρρακτώδη βροχή, χιλιάδες πολίτες της Νοτίου Αφρικής, αλλά και δεκάδες αρχηγοί κρατών, εστεμμένοι, καλλιτέχνες και άλλοι επίσημοι από όλο τον κόσμο έδωσαν το «βροντερό» παρόν στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα, που διεξήχθη στο στάδιο του Σόκερ Σίτι του Σοβέτο, στο Γιοχάνεσμπουργκ.

«Είμαι σίγουρος ότι ο Μαντέλα θα χαμογελά εκεί ψηλά, κοιτάζοντας αυτήν τη συγκέντρωση. Αυτή η εκδήλωση παγκόσμιας ενότητας αντανακλά ακριβώς αυτό για το οποίο πολέμησε ο Μαντίμπα. Ο πόνος της οικογένειας γίνεται ελαφρύτερος από τα μηνύματα συμπαράστασης που καταφθάνουν από όλα τα μέρη του κόσμου. Πάντα γνωρίζαμε ότι μοιραζόμαστε τον «Μαντίμπα» με τη Νότια Αφρική, την Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειάς του, ο στρατηγός Ταντουξόλο Μαντέλα, λίγο μετά την  ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Νότιας Αφρικής που σήμανε και την έναρξη της εκδήλωσης.

«Δυνατοί και αδύναμοι, πλούσιοι και φτωχοί, ισχυροί και απλός κόσμος είναι εδώ σήμερα. Όλοι έχουν έναν κοινό σκοπό: να τιμήσουν τον ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ και τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της Νότιας Αφρικής», πρόσθεσε ο Ταντουξόλο.

Διαβάστε ακόμη: Η μαγεία του «Μαντίμπα»

Ο πρόεδρος Ομπάμα και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ έφθασαν με καθυστέρηση στην τελετή, αλλά έτυχαν θερμότατης υποδοχής με χειροκροτήματα και επευφημίες από τις 40.000 έως 50.000 του κόσμου που είχαν λάβει τις θέσεις τους στο στάδιο. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα γιουχαΐστηκε και αποδοκιμάστηκε επανειλημμένα κατά την προσέλευσή του στην τελετή, μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την ανακαίνιση της κατοικίας του που στοίχισε πολλά εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα ένα μέρος του κοινού που βρισκόταν το γήπεδο αποχώρησε επιδεικτικά. Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος Τάμπο Μπέκι -που εξαναγκάστηκε από τον Ζούμα να εγκαταλείψει την εξουσία το 2008- και ο αντιπρόεδρος Γκαλέμα Μοτλάντε καταχειροκροτήθηκαν κατά την άφιξή τους στο στάδιο.

«Είναι δύσκολο να πλέξεις το εγκώμιο οποιουδήποτε ανθρώπου, πόσο μάλλον ενός γίγαντα της ιστορίας που οδήγησε μια χώρα στη δικαιοσύνη», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στον χαιρετισμό του, κι έπειτα κατήγγειλε τους ηγέτες που δηλώνουν αλληλέγγυοι στον αγώνα του οποίου ηγήθηκε ο Μαντέλα, αλλά καταστέλλουν κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή. «Υπάρχουν πάρα πολλοί ηγέτες που δηλώνουν αλληλέγγυοι στον αγώνα του Νέλσον Μαντέλα για την ελευθερία, αλλά δεν ανέχονται αντιρρήσεις από τον δικό τους λαό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώπιον των ξένων ηγετών, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι της Κίνας, αλλά και ο αυταρχικός πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

1/9

Η καταρρακτώδης βροχή και το ασυνήθιστα για την εποχή κρύο δεν επηρέασαν τον κόσμο που έφθασε από όλες τις γωνιές της χώρας και του πλανήτη για να τιμήσει τη ζωή του Μαντέλα, με προσευχές, τραγούδια και δύο λόγια για τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Η τελετή άρχισε με μισή ώρα καθυστέρηση Το στάδιο, χωρητικότητας 94.000 χιλιάδων θέσεων, δεν σταματούσε να γεμίζει από τον κόσμο που έφθανε με λεωφορεία, τραίνα, πεζή.

«Στην αφρικανική μας παράδοση, όταν βρέχει την ώρα της ταφής σημαίνει ότι οι θεοί καλωσορίζουν τον θανόντα και ότι οι πόρτες του παραδείσου είναι ανοικτές», δήλωσε ο Σίριλ Ραμαφόσα, στενός φίλος του Μαντέλα, επικεφαλής των τελετών και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, και πρόσθεσε ότι «η παρουσία αντιπροσωπειών από τουλάχιστον 100 χώρες δείχνει την παγκόσμια συγκίνηση για την απώλεια από τον θάνατο του Μαντέλα».

Διαβάστε ακόμη: Δέκα διάσημα αποφθέγματα του Νέλσον Μαντέλα

Η τελετή αυτή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις παγκόσμιων ηγετών στην πρόσφατη ιστορία. Τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζίμι Κάρτερ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γιουαντσάο, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο πρόεδρος της Λιβύης.

 

Μάλιστα, ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας αντήλλαξαν θερμή χειραψία, σε μια ιστορική κίνηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών που είναι σε αντιπαράθεση για τουλάχιστον μισό αιώνα. Η κίνηση αυτή δείχνει μια ακόμη φορά τη βούληση του Ομπάμα να προσεγγίζει χώρες που είναι σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, σχολίασε Αμερικανός αξιωματούχος. Πρόκειται για την πρώτη χειραψία που ανταλλάχθηκε δημοσίως μεταξύ προέδρων αυτών των δύο χωρών μετά την Επανάσταση στην Κούβα, το 1959. Οι δύο χώρες διέκοψαν τις επίσημες διπλωματικές σχέσεις τους το 1961.

Το 2000 στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Χιλιετίας, ο πατέρας της κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχαν χαιρετίσει ο ένας τον άλλο, χωρίς να κάνουν χειραψία, είχε εξηγήσει ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο.

Κουβανικά μέσα ενημέρωσης σχολίασαν τη χειραψία ως την «αρχή του τέλους των επιθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας».

Διαβάστε ακόμη: Ο Νέλσον Μαντέλα και η εξέλιξη των μεγάλων ηγετών