Αντιπαράθεση στη Βουλή για την κρίση στη «Μαλαματίνα»

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την κρίση στη «Μαλαματίνα»
Ο υπουργός Οικονομκών Χρήστος Σταϊκούρας (2Α) και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος (Α) παρίστανται, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στη Ολομέλεια της Βουλής, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022. Ξεκίνησε σήμερα η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι απαντά το υπ. Εργασίας στις ερωτήσεις των βουλευτών Σ.Φάμελλου και Λ.Στολίδη - Οι 15 απολύσεις, η επέμβαση των ΜΑΤ και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η κρίση που έχει ξεσπάσει στην οινοποιία Μαλαματίνα μετά την απόλυση 15 εργαζομένων και την επέμβαση των ΜΑΤ πρόσφατα σε συγκέντρωση απεργών έξω από το εργοστάσιο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, με συνέπεια τον τραυματισμό απεργών αλλά και βουλευτών που ήταν παρόντες στο σημείο.

Αφορμή για τη συζήτηση στη Βουλή έδωσαν επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα των βουλευτών Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτη Φάμελλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Λεωνίδα Στολτίδη του ΚΚΕ. Οι δύο βουλευτές αναφέρθηκαν στην απεργία των εργαζομένων που διαρκεί έξι εβδομάδες διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και άμεση επαναπρόσληψη των 15 απολυμένων συναδέλφων τους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα εξάμηνο η ιστορική οινοποιία πέρασε στον έλεγχο του Mantis Group, κατόπιν επικύρωσης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης σχεδίου εξυγίανσης στο πλαίσιο των άρθρων 106 β&δ του ΠτΚ. Η νέα διοίκηση επιχείρησε να ενισχύει το σήμα με νέα προϊόντα προβαίνοντας ωστόσο και σε νέο σχεδιασμό στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με τον κ. Στολτίδη οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στις βλαπτικές μεταβολές του καθεστώτος εργασίας τους, στις ατομικές συμβάσεις και στις μειώσεις των μισθών και των δικαιωμάτων τους. Αναφέρθηκε στην απαλλαγή χρεών του προηγούμενου ιδιοκτήτη της οινοποιίας, στο 70% περίπου, ήτοι 30 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε: “Αυτά, τα χρήματα δεν εξαφανίστηκαν. Δεν δόθηκαν σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, τα φορτώσατε δηλαδή στις πλάτες του λαού μας. Το υπόλοιπο μικρό κομμάτι σε 240 δόσεις. Παραδώσατε δηλαδή μια επιχείρηση έτοιμη, με έτοιμο κέρδος, με υπολογισμένους και τους μισθούς των εργαζομένων, οι οποίοι περικόπηκαν 20% και συμφωνήθηκαν όλα αυτά στο σχέδιο εξυγίανσης…”.

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η νέα εταιρεία που ανέλαβε την ιστορική «Μαλαματίνα» εντάχθηκε σε σχέδιο εξυγίανσης που προβλέπει διαγραφή των χρεών του δημοσίου κατά 56%, των ασφαλιστικών ταμείων κατά 51% και τρίτων προμηθευτών κατά 80% αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να συνεχίσει την παραγωγή διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στήριξαν την εταιρεία στο σχέδιο εξυγίανσης και εδώ και δύο χρόνια έχουν συμφωνήσει σε μείωση αποδοχών κατά 20%. Εξήγησε ότι όταν άρχισαν οι συζητήσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης προτάθηκαν δυσμενείς μεταβολές των όρων εργασίας, ενώ η νέα διοίκηση προχώρησε σε δεκαπέντε εκδικητικές απολύσεις ασκώντας πιέσεις στους εργαζομένους για να προχωρήσουν στη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας. Ο κ. Φάμελλος τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να προσφύγουν τα μέρη σε Διαιτησία, έτσι ώστε να ανασταλούν οι απολύσεις και όλες οι δυσμενείς μεταβολές εις βάρος των εργαζομένων.

Σε δύσκολες διαπραγματεύσεις εργαζόμενοι και διοίκηση

Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απαντώντας στις ερωτήσεις, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε στον επιτόπιο έλεγχο που έγινε από το αρμόδιο Τμήμα του ΣΕΠΕ στο Καλοχώρι και στις καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από το σωματείο των εργαζομένων της επιχείρησης, οι οποίες ελέγχονται. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις νέες προσλήψεις συμβασιούχων από τη νέα διοίκηση της οινοποιίας μετά τις απολύσεις για τις οποίες το ΣΕΠΕ έχει ζητήσει γραπτές εξηγήσεις σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 2 του ν. 1264/1982, περί απαγόρευσης προσλήψεων απεργοσπαστών, απαγόρευση ανταπεργίας και νομιμότητας της απεργίας.

Επιπλέον, ο κ. Τσακλόγλου μετέφερε στη Βουλή ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα τέσσερις αιτήσεις για συζήτηση εργατικών διαφορών στην εταιρεία, εκ των οποίων μία παραπέμφθηκε στα αρμόδια δικαστήρια, δύο βρίσκονται σε εξέλιξη και μία προγραμματίστηκε για το προσεχές διάστημα. Εξήγησε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία “φαίνεται ότι είναι μία υπόθεση όπου εργαζόμενοι και διοίκηση κινούνται αυτή τη στιγμή σε ένα πλαίσιο δύσκολων διαπραγματεύσεων. Ο ρόλος του Υπουργείου και δη της πολιτικής ηγεσίας του δεν είναι και δεν μπορεί να είναι η απόδοση ευθυνών υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Ο ρόλος του Υπουργείου είναι να διασφαλίζει ότι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς κάνουν τη δουλειά τους σωστά, ελέγχουν τη νομιμότητα των ενεργειών της επιχείρησης και προασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, όταν αυτά καταπατούνται”.

Ειδικότερα, αναφορικά με τις απολύσεις -οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, επιβεβαιώνονται και από τον ΣΕΠΕ- δεν αποτελούν όλες οι απολύσεις συνδικαλιστών – συνδικαλιστική δίωξη. Ωστόσο σημείωσε ότι τα εμπλεκόμενα μέρη μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, σύμφωνα και με τις συστάσεις του ΣΕΠΕ, και εκείνα θα αποφανθούν.

Αναφορικά με την παρουσία των ΜΑΤ στο εργοστάσιο και τις συμπλοκές μεταξύ ΜΑΤ και απεργών ανέφερε ότι ο τρόπος που ενεργούν τα στελέχη της Αστυνομίας ελέγχεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι από το Υπουργείο Εργασίας.

Επίσης, αναφορικά με το σχέδιο εξυγίανσης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι δεν συμπεριλαμβάνονται στους συμβαλλόμενους πιστωτές. “Συμμετέχουν μόνο οι τράπεζες, το δημόσιο και ο ΕΦΚΑ και στο σχέδιο εξυγίανσης αναφέρεται ρητά ότι οι ενεργές συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου μεταφέρονται και μεταβιβάζονται στην νέα εταιρεία, κάτι το οποίο έγινε. Αυτή είναι η πρόβλεψη του σχεδίου για το προσωπικό”, πρόσθεσε.

Κατέληξε λέγοντας ότι δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το δικαίωμα της επιχείρησης να ασκεί διοίκηση με τον τρόπο που εκείνη επιθυμεί ενώ είναι και αναφαίρετο και ιερό το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, στην προσφυγή στις ελεγκτικές αρχές, αλλά και στα δικαστήρια όταν νιώθουν ότι αδικούνται από τον εργοδότη τους και ότι αυτός ενεργεί εκτός των ορίων που ορίζει ο νόμος.

Εν κατακλείδι, το ζητούμενο όλων είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση στο εργοστάσιο και αυτό να λειτουργήσει εκ νέου με τους εργαζόμενους στις θέσεις τους, τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.