Αντιπαράθεση Τραμπ- Μπάιντεν με φόντο τις κοινωνικές αναταραχές στις ΗΠΑ

Αντιπαράθεση Τραμπ- Μπάιντεν με φόντο τις κοινωνικές αναταραχές στις ΗΠΑ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται ακόμη περισσότερο ύστερα από τη δολοφονία οπαδού του Αμερικανού προέδρου στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Οι φυλετικές ταραχές που μαίνονται εδώ και τρεις μήνες στις ΗΠΑ γίνονται κεντρικό πεδίο της αντιπαράθεσης Τραμπ – Μπάιντεν, με τις πολιτικές εντάσεις να κλιμακώνονται ακόμη περισσότερο ύστερα από τη δολοφονία οπαδού του Αμερικανού προέδρου στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Ο νέος κύκλος βίας ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου, όταν ένα μεγάλο κονβόι περίπου 600 οχημάτων που μετέφεραν οπαδούς του Τραμπ ξεχύθηκε στους δρόμους του Πόρτλαντ, μιας πόλης όπου οι Δημοκρατικοί επικρατούν συντριπτικά και αποτελεί θέατρο καθημερινών διαδηλώσεων και ταραχών από τις 25 Μαΐου, όταν ο άοπλος μαύρος Τζορτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε από λευκούς αστυνομικούς, στη Μινεάπολη. Ακτιβιστές του κινήματος Black Lives Matter ενεπλάκησαν σε αψιμαχίες με οπαδούς του Τραμπ. Περίπου 15 λεπτά αφότου το κονβόι είχε αποχωρήσει, ένας οπαδός του Τραμπ που φορούσε κασκέτο της δεξιάς οργάνωσης Patriot Prayer πυροβολήθηκε θανάσιμα. Μέχρι χθες το βράδυ ο δράστης παρέμενε άγνωστος και οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του θύματος, αδιευκρίνιστες.

Με έναν καταιγισμό tweets ο Αμερικανός πρόεδρος επέρριψε ευθύνες για το τραγικό συμβάν στους Δημοκρατικούς και ιδιαίτερα στον δήμαρχο του Πόρτλαντ, Τεντ Ουίλερ, χαρακτηρίζοντάς τον «παλαβό αριστεριστή», λόγω της άρνησής του να επιστρατεύσει την Εθνοφρουρά. Σε ένα από τα μηνύματά του ο Τραμπ επιτέθηκε προσωπικά στον Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας τον ότι απέφυγε να πάρει καθαρή θέση εναντίον των ταραχοποιών. Στην πραγματικότητα, ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών είχε εκδώσει ήδη από το βράδυ του Σαββάτου ανακοίνωση, όπου έλεγε: «Καταδικάζω τη βία οποιασδήποτε μορφής από οπουδήποτε και αν προέρχεται, είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά, και προκαλώ τον Ντόναλντ Τραμπ να πράξει το ίδιο».

Συνεχίζοντας να επενδύει στον «νόμο και την τάξη», ο Τραμπ θα επισκεφθεί σήμερα την Κενόσα του Ουισκόνσιν, όπου εξακολουθούν οι βίαιες ταραχές τις οποίες πυροδότησε ο βαρύτατος τραυματισμός του άοπλου μαύρου Τζέικομπ Μπλέικ από σφαίρες λευκού αστυνομικού. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπάιντεν διατηρεί το προβάδισμα, αν και η ψαλίδα με τον Τραμπ έχει αρχίσει να κλείνει και κυμαίνεται πλέον γύρω στις επτά μονάδες. Ωστόσο, στην παράσταση νίκης ο Τραμπ προηγείται του αντιπάλου του.

Σε μια προσπάθεια να δώσει μεγαλύτερο δυναμισμό στην εκστρατεία του, ο Μπάιντεν ξεκίνησε από χθες έναν κύκλο προεκλογικών συγκεντρώσεων (μέχρι τώρα περιοριζόταν σε ομιλίες μέσω Διαδικτύου), με πρώτο σταθμό το Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια, όπου εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του Τραμπ. «Δεν μπορεί να σταματήσει τη βία, γιατί επί χρόνια την καλλιεργούσε», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μια τοξική παρουσία γι’ αυτό το έθνος εδώ και τέσσερα χρόνια… Δηλητηριάζει τις ανώτερες αξίες του έθνους, δηλητηριάζει την ίδια τη δημοκρατία μας».

Ντόναλντ Τραμπ: Ο Τζο Μπάιντεν ελέγχεται από «ανθρώπους στο σκοτάδι»

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες Δευτέρα ότι ο αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Δημοκρατικός πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ελέγχεται από ανθρώπους που δεν κατονόμασε, που κατ’ αυτόν καραδοκούν στο «σκοτάδι», επαναλαμβάνοντας ότι ο διεκδικητής του αξιώματός του δεν θα ήταν ικανός να κατευνάσει τις ταραχές στη χώρα.

«Είναι αδύναμο άτομο, πάντα ήταν αδύναμος, όλη του τη ζωή (…). Δεν έπρεπε να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος», έκρινε ο Τραμπ, εξαπολύοντας νέα σφοδρή φραστική επίθεση εναντίον του Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News χθες βράδυ.

Κατά τα άλλα, ο Τραμπ είπε ότι δεν θέλει να συζητήσει για τον αντίπαλό του στις εκλογές, διότι ο Μπάιντεν χειραγωγείται από σκοτεινές δυνάμεις. Ο μεγιστάνας έχει πει επανειλημμένα πως ο Μπάιντεν, πρώην δεξί χέρι του Μπαράκ Ομπάμα, ιστορικά κεντρώος, είναι όργανο αυτών που ο πρόεδρος αποκαλεί ριζοσπαστικούς σοσιαλιστές στο κόμμα του.

Ο Τραμπ υιοθέτησε συνωμοσιολογικό τόνο. Ο Μπάιντεν, διαβεβαίωσε, ελέγχεται από «ανθρώπους που δεν έχετε ξανακούσει ποτέ». «Άνθρωποι που κινούνται στις σκιές, στο σκοτάδι», απάντησε όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει ποιος ακριβώς θεωρεί πως κινεί τα νήματα του Μπάιντεν.

Ο Τραμπ μίλησε ακόμα για ανθρώπους που «ελέγχουν τους δρόμους», αλλά και για «τραμπούκους» που επιβιβάζονται σε πτήσεις φορώντας «μαύρες στολές και (επιχειρησιακό) εξοπλισμό».

Τα σχόλια αυτά του Ρεπουμπλικάνου ενοίκου του Λευκού Οίκου καταγράφονται την ώρα που οι ταραχές σε πόλεις των ΗΠΑ, οι οποίες εκτυλίσσονται ταυτόχρονα με πολύμηνες κινητοποιήσεις διεκδίκησης κοινωνικής δικαιοσύνης, εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας, μονοπωλούν πλέον τον πολιτικό διάλογο, δύο μήνες και κάτι πριν από τις εκλογές.