Αντισυνταγματική η παράταση των συμβάσεων για τους εργαζόμενους στους δήμους

Αντισυνταγματική η παράταση των συμβάσεων για τους εργαζόμενους στους δήμους
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) και ο υπουργός Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος (Α) στη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, Τρίτη 12 Απριλίου 2016. . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου, αποκλείεται η δυνατότητα η δυνατότητα παράτασης στις συμβάσεις σε περίπου 15.000 συμβασιούχους των ΟΤΑ.

Την αντισυνταγματικότητα της παράτασης των χιλιάδων συμβάσεων για τους εργαζομένους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκρινε ομόφωνα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με το σκεπτικό ότι το σύνταγμα απαγορεύει ρητά και τις παρατάσεις αυτών, αλλά και τις μονιμοποιήσεις των εν λόγω επί συμβάσει υπαλλήλων.

Πρόκειται επί της ουσίας για τη δεύτερη βόμβα που ρίχνει στην κυβέρνηση το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς την Τρίτη είχε γνωμοδοτήσει ότι οι περικοπές των κύριων αλλά και των επικουρικών συμβάσεων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές από το 2019, είναι αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ωστόσο, όσον αφορά στην τελευταία απόφαση, με βάση αυτή αποκλείεται η δυνατότητα η δυνατότητα παράτασης στις συμβάσεις σε περίπου 15.000 συμβασιούχους των ΟΤΑ, οι οποίες είχαν προβλεφθεί σε πρόσφατους νόμους και επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Έτσι, επέρχονται πολλαπλασιαστικές συνέπειες καθώς απαγορεύει και την πληρωμή των συμβασιούχων για όσο καιρό οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν παράνομα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, χιλιάδες συμβασιούχοι που είχαν προσληφθεί με οκτάμηνες συμβάσεις οι οποίες έληξαν το 2015, πήραν παράταση μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης και εν συνεχεία προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση δίνοντας κι άλλη παράταση μέχρι τα τέλη του 2017.

Την ίδια ώρα, οι συμβασιούχοι υποχρεούνται να επιστρέψουν και όσα χρήματα έλαβαν κατά τη διάρκεια της εν λόγω παράτασης, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αυτό αναφέρει η σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Ολομέλεια του οποίου, με πλειοψηφία 17 – 14 αποφάνθηκε ότι τα εν λόγω εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων όχι μόνο δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεων τους.

Συνεπώς, με την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ξεκινήσει τους ατομικούς καταλογισμούς στους συμβασιούχους των ΟΤΑ, προκειμένου να επιστρέψουν τους μισθούς που παράνομα έλαβαν.