Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα έξοδο στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου- Σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα έξοδο στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου- Σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα έξοδο στις αγορές θα επιχειρήσει, αύριο πιθανότητα, το ελληνικό δημόσιο με την έκδοση 10ετούς ομολόγου. Βασική επιδίωξη να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα και έτσι να στείλει ένα μήνυμα αξιοπιστίας και εγρήγορσης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΟΔΔΗΧ ήδη είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη και περιμένουν το «πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να προχωρήσουν στην νέα έκδοση του 10ετούς ομολόγου με στόχο να αντλήσει το ελληνικό δημόσιο από 2-2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με την ζήτηση που τελικά θα υπάρξει από τις αγορές. Να σημειωθεί ότι η απόδοση στο 10ετές κυμαίνεται κοντά στο 1%.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώνονται αυτή την στιγμή στα επίπεδα των 34,5-35 δισ. ευρώ, έναντι 37 δισ. ευρώ που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Σημείωσε επίσης ότι σε όλη την περίοδο της κρίσης έχουν «καεί» περί τα 10 δισ. ευρώ, χρήματα τα οποία έχουν προέλθει από τα ταμειακά διαθέσιμα, από τις αυξημένες εκδόσεις εντόκων και ομολόγων, αλλά και από το ΕΣΠΑ.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε επίσης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ότι τα έσοδα του Αυγούστου ήταν ελαφρά αυξημένα σε σχέση με το επικαιροποιημένο στόχο, αλλά αυτό δεν μπορεί να προκαλέσει ευφορία, αφού εν πολλοίς οφείλεται στην παράταση πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Να σημειωθεί ότι μέσα στο 2020 το ελληνικό δημόσιο έχει αντλήσει περί τα 7,5 δισ. ευρώ, από εκδόσεις ομολόγων. Η τελευταία έκδοση πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου και είχε ιδιαίτερα επιτυχία. Οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο ξεπέρασαν τα 15 δισ. και τελικά το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,5%. Το δημόσιο άντλησε περί τα 3 δισ. ευρώ, ενώ άξια λόγο ήταν η ποιότητα των επενδυτών. Στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Γιατί ξαναβγαίνουμε στις αγορές

Η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών είναι αφενός να βγει ένα βήμα μπροστά από άλλες χώρες του νότου που θα κάνουν ανάλογες εκδόσεις (Ιταλία, Ισπανία) και παράλληλα να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum που υπάρχει αυτή την στιγμή. Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει μία ακόμη φορά στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους, εάν και εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Στο μεταξύ θα συνεχιστούν από τον ΟΔΔΗΧ οι εκδόσεις των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Ήδη επανήλθαν στο ύψος των 13 δισ. Πρόκειται για μία κίνηση που διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα με μηδενικό κόστος.

Στην κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θέλουν να βγει η χρονιά με γεμάτο τον κορβανά. Και αυτό για δύο λόγους. Διότι αφενός δεν γνωρίζουν την εξέλιξη της πανδημίας και ως εκ τούτου θα πρέπει το «οπλοστάσιο» να είναι γεμάτο για να αντιμετωπιστούν όλα τα ενδεχόμενα και αφετέρου να μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα, όταν θα έρθει το τέλος της υγειονομικής κρίσης.