Αντίστροφη μέτρηση για την άρση των μέτρων: Πότε θα κριθούν όλα- Τι να περιμένουμε μετά το Πάσχα

Αντίστροφη μέτρηση για την άρση των μέτρων: Πότε θα κριθούν όλα- Τι να περιμένουμε μετά το Πάσχα
Αστυνομικοί κάνουν ελέγχους σε διερχόμενους οδηγούς και πεζούς στην γέφυρα του Ξεριά στο Άργος, για την τήρηση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού, Σάββατο 4 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επιστροφή θα γίνει σταδιακά και μακρόσυρτα, ενώ όπως ανακοίνωσε ο χτες ο κ. Τσιόδρας η άρση των μέτρων θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατευτούν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες.

Πρώτη επίσημη αναφορά για την επόμενη μέρα έκανε χτες σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως αν τηρήσουμε τα αυστηρά μέτρα του Πάσχα, τότε θα μπορούμε πλέον να μιλάμε με περισσότερα στοιχεία για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η επιστροφή θα γίνει σταδιακά και μακρόσυρτα, ενώ όπως ανακοίνωσε ο χτες ο κ. Τσιόδρας η άρση των μέτρων θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατευτούν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, οι οποίες όπως φαίνεται θα είναι οι τελευταίοι για τους οποίους θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

«Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. Και μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα. Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός στην χτεσινή του έκτακτη ομιλία ενόψει της Μεγάλης Βδομάδας προσθέτοντας πως δεν πρέπει να χαλαρώσουμε και πως ερχόμενη εβδομάδα είναι και η πιο κρίσιμη της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η κυβέρνηση τόνισε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι τις ημέρες του Πάσχα.

Ειδικότερα όπως ξεκαθάρισε και ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόσο η έξοδος προς την επαρχία όσο και οι συγκεντρώσεις σε σπίτια φίλων και συγγενών το βράδυ της Ανάστασης ή την Κυριακή του Πάσχα δεν εξαιρούνται από το πλαίσιο περιορισμών που ήδη ισχύει για την κυκλοφορία.

Το ίδιο επίσης επανέλαβε και ο κ. Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση της Δευτέρας τονίζοντας πως κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται ως απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής.

«Η προστασία της υγείας και η διαφύλαξη της ζωής των συμπολιτών μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη και είναι σταθερή πτυχή στην επιχειρησιακή καθημερινή μας πρακτική. Και καλούμε όλους όσοι έχουν την ευθύνη λειτουργίας των συγκεκριμένων οίκων ή μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως φορείς, να τηρούν κάθε πρωτόκολλο προστασίας αναφορικά με την καθημερινότητα των φιλοξενούμενων. Οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς, θα είναι διαρκείς και κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται ως απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής», επισήμανε.

Σχέδιο καθολικής απαγόρευσης των μετακινήσεων

Στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕΡΤ», η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες την προσωρινή απαγόρευση όλων των μετακινήσεων με Ι.Χ. οχήματα.

Στόχος είναι να αποφευχθούν οι κοντινές μετακινήσεις των πολιτών σε συγγενείς και φίλους για τον εορτασμό του Πάσχα.

Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, του συγκεκριμένου μέτρου δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Πέραν της καθολικής απαγόρευσης των οχημάτων, σε ισχύ βρίσκεται και η εκτός περιφερειακής ενότητας μετακίνηση, με τους παραβάτες να τιμωρούνται με πρόστιμο 300 ευρώ, αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες και φυσικά, επιστροφή στον τόπο κατοικίας.

Άλλωστε, τα αστυνομικά μπλόκα στους σταθμούς διοδίων όλης της χώρας έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, με την τροχαία να ελέγχει το σύνολο των οχημάτων που κινούνται.

Πιθανά μέτρα και για τις εκκλησίες το Πάσχα

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκονται και οι Εκκλησίες, υπό τον φόβο συγκέντρωσης πιστών- ιδίως το βράδυ της Ανάστασης.

Έτσι, δεν αποκλείεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα, με στόχο την παραμονή των πολιτών στο σπίτι και την αποφυγή των εικόνων συγχρωτισμού έξω από τις Εκκλησίες.

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί δήμοι της χώρας, όπως ο δήμος Αθηναίων, έχουν ανακοινώσει το προσωρινό κλείσιμο όλων των νεκροταφείων έως και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Πότε θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των  μέτρων

Ημερομηνία σχετικά με το πότε θα μπορούμε να μιλάμε για το επόμενο στάδιο, αυτό της σταδιακής άρσης των μέτρων είπε και επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο MEGA.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις 27 του μήνα θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το πότε και πώς θα εκκινήσει «η σταδιακή και μακρόσυρτη άρση των μέτρων».

«Εμείς έχουμε δείξει ότι ακούμε τις φωνές των ειδικών και στη συνέχεια ξεδιπλώνουμε την στρατηγική μας. Εμείς αυτές τις ημέρες, μέχρι τις 27 του μήνα, θα συλλέξουμε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία τις σκέψεις που υπάρχουν για τη σταδιακή και μακρόσυρτη άρση των περιορισμών. Θα αποφασισθεί την επόμενη εβδομάδα για να ξέρουν μέχρι το τέλος του μήνα όλοι οι Έλληνες τι θα επακολουθήσει. Το πιο δύσκολο θα είναι όταν θα αρχίσουν να ανοίγουν τομείς της οικονομικής δραστηριότητας για κάποιους και για κάποιους άλλους όχι» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας προσθέτοντας πως από τις αρχές Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου θα υπάρχουν δραστηριότητες που θα ανοίξουν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα.

Η επόμενη ημέρα από το Πάσχα

Ωστόσο μπορεί η 27η Απριλίου να είναι η μέρα όπου θα κριθούν πολλά, ωστόσο στην κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες ώστε να ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την άρση των μέτρων από τον κορωνοϊό.

Προτεραιότητα δίνεται στην επαναλειτουργία των σχολείων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα λειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες, καθώς και στα εμπορικά καταστήματα. Αρκετά πιθανή επίσης είναι η επιμήκυνση κάποιων περιορισμών για τις ευπαθείς ομάδες καθώς όπως είπε και ο πρωθυπουργός: «Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα».