Άντονι Μπλίνκεν: Φοβόμαστε πως η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία εντός εβδομάδας

Άντονι Μπλίνκεν: Φοβόμαστε πως η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία εντός εβδομάδας
epa09742177 US Secretary of State Antony Blinken addresses students at the University of Melbourne in Melbourne, Australia, 10 February 2022. Secretary Blinken is visiting Australia to participate in the Quad Ministerial meetings being hosted by the Australian government. EPA/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέβασε μια κλίμακα ακόμη τον τόνο των προειδοποιήσεών της περί επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας πως είναι πιθανό να συμβεί μέσα σε μερικές ημέρες. «Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24.

Στο «συμπέρασμα» αυτό έχει καταλήξει η Ουάσινγκτον βλέποντας την πορεία «της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία», σε «όλες τις πλευρές της», επέμεινε.

Η Ρωσία προχωρά σε κλιμάκωση αντί για αποκλιμάκωση, συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο κ. Μπλίνκεν.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε τη Ρωσία πως πρέπει να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό, την οδό του διαλόγου για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ειρηνικά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσφατα η Ουάσινγκτον προειδοποιούσε περί επαπειλούμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προτού ολοκληρωθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, δηλαδή πριν από την 20ή Φεβρουαρίου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι πολίτες των ΗΠΑ πρέπει να φύγουν από τη Λευκορωσία αμέσως

Οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στην επικράτεια της Λευκορωσίας πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή αμέσως, αναφέρει οδηγία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χθες Δευτέρα, επικαλούμενο τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας κατά μήκος των λευκορωσικών συνόρων με την Ουκρανία.

Ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας επέκρινε την απόσυρση διπλωματών από το Κίεβο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, επέκρινε την απόσυρση διπλωματών από το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, εξαιτίας του φόβου πως η Ρωσία θα προχωρήσει σε εισβολή.

«Νομίζω πως προκαλείς πολλά ερωτήματα στον λαό της Ουκρανίας εάν αποσύρεις τους διπλωμάτες σου», σημείωσε ο κ. Σάλενμπεργκ σε δηλώσεις του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke οι οποίες δημοσιεύονται στις εφημερίδες του που κυκλοφορούν σήμερα.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας τόνισε πως αποφάσισε «οι υπάλληλοι της πρεσβείας της Αυστρίας να μείνουν στις θέσεις τους αυτή τη ρευστή περίοδο, όσο είναι ακόμη δικαιολογημένο αυτό».

Οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μετακινούν μέρος του διπλωματικού προσωπικού τους εκτός των πρεσβειών τους στην ουκρανική πρωτεύουσα, απόφαση που επέκρινε επίσης ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ερωτηθείς σχετικά με το σημερινό ταξίδι του καγκελάριου της Γερμανίας, του Όλαφ Σολτς, στη Ρωσία για συνομιλίες, ο κ. Σάλενμπεργκ σχολίασε πως «είμαστε ανοικτοί σε σοβαρές συνομιλίες με τη Μόσχα, αλλά επίσης στέλνουμε το σαφές μήνυμα ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τεράστια πολιτικά και οικονομικά κόστη εάν προχωρήσει σε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας».

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο καγκελάριος Σολτς θα συνεχίσει να ρίχνει το βάρος σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή θέση στη Μόσχα», πρόσθεσε ο αυστριακός ΥΠΕΞ, που κρίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο για την επίλυση της σύγκρουσης.

«Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή που έχει τους πιο στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία – και άρα έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα να ασκήσει επιρροή», εξήγησε.

Ο κ. Σάλενμπεργκ επέκρινε εξάλλου τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε πρόσφατα για τον κίνδυνο να ξεσπάσει «παγκόσμιος πόλεμος» εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η χρήση αυτού του είδους της φρασεολογίας είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη».

Βρετανία: Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πιθανόν επίκειται, λέει η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά πιθανή, ίσως επίκειται και θα συνιστούσε απειλή για την ευρύτερη σταθερότητα της Ευρώπης η οποία θα ενθάρρυνε τους επίδοξους εισβολείς σε όλο τον κόσμο, δήλωσε σήμερα η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ρώσοι πολιτικοί ηγέτες διαψεύδουν τις δυτικές αιτιάσεις ότι η Μόσχα σχεδιάζει επίθεση, αλλά λένε ότι θα δοθεί μια “στρατιωτική και τεχνική” απάντηση, που δεν διευκρινίζεται, αν δεν ικανοποιηθεί μια σειρά από αιτήματα, μεταξύ των οποίων να μην ενταχθεί το Κίεβο στο ΝΑΤΟ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο αμερικανός πρόεδος Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ότι υπάρχει ένα κρίσιμο παράθυρο για την διπλωματία, αλλά η Τρας είπε ότι πιθανόν να επίκειται μια εισβολή και ρώσοι στρατιώτες μπορούν να φθάσουν “πολύ, πολύ γρήγορα” στο Κίεβο.

“Αυτό…αφορά την ευρύτερη σταθερότητα της Ευρώπης. Και αφορά την ευρύτερη, παγκόσμια σταθερότητα και το μήνυμα που στέλνουμε στους επίδοξους εισβολείς και πρέπει να το στείλουμε αυτό το μήνυμα και στον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιβράβευση για την επιθετικότητα”, δήλωσε η Τρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Η Τρας συμφώνησε με πολιτικούς στις ΗΠΑ που έχουν προειδοποιήσει ότι η Μόσχα πιθανόν να πραγματοποιήσει μια “επιχείρηση αντιπερισπασμού” για να πυροδοτήσει μια σύγκρουση.

Σύμφωνα με την ίδια, το Κίεβο είναι “σαφώς” στόχος για τη ρωσική κυβέρνηση καθώς η Δύση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης, την οποία θεωρεί επικείμενη.