Άντονι Μπλίνκεν: Ποιος είναι ο άνθρωπος που πρόκειται να αναλάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Άντονι Μπλίνκεν: Ποιος είναι ο άνθρωπος που πρόκειται να αναλάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
(FILES) In this file photo taken on June 20, 2016 US Deputy Secretary of State Antony Blinken takes part in a naturalization ceremony on World Refugee Day in recognition of those who have come to the US with refugee or asylum seeker status, at the US Holocaust Museum in Washington, DC. - President-elect Joe Biden plans to nominate veteran diplomat Antony Blinken as his secretary of state, a decision likely to signal a return to multilateralism after Donald Trump's shunning of traditional allies, US media reported November 22, 2020. (Photo by Mandel NGAN / AFP) Photo: AFP
Ο Αντονι Μπλίνκεν είναι πολύ κοντά στο να γίνει ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg μετέδωσε πως ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχεδιάζει να ονομάσει τον Άντονι Μπλίνκεν υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης που θα σχηματίσει αφού αναλάβει τα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου, επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώνει επίσημα τον μελλοντικό διορισμό αύριο, Τρίτη. Η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου η οποία χειρίζεται τη μεταβίβαση της εξουσίας και ο ίδιος ο Μπλίνκεν απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Σύμμαχος του Μπάιντεν, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε σε δήλωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο Μπλίνκεν είναι όντως ο πιθανότερος υποψήφιος για να αναλάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφού ορκιστεί ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Άντονι Τζον Μπλίνκεν (γεννημένος στις 16 Απριλίου 1962) είναι Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος που διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2015 έως το 2017 και αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας από το 2013 έως το 2015 υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Εκείνη την εποχή, έπαιξε κεντρικό ρόλο σε μεγάλο μέρος της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αντιμετώπισης της εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014, της επιδρομής κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011 και την καταπολέμηση του ISIS.

Προηγουμένως διετέλεσε ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (2001-2002), Διευθυντής Δημοκρατικού Προσωπικού της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών (2002-2008) και μέλος της προεδρικής μετάβασης Ομπάμα-Μπάιντεν, από τον Νοέμβριο του 2008 έως τον Ιανουάριο του 2009, μεταξύ άλλων θέσεων.

Από το 2009 έως το 2013, ο Μπλίνκεν διετέλεσε Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αντιπροέδρου. Από το 2002 έως το 2008, διετέλεσε Διευθυντής του Δημοκρατικού Προσωπικού στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Κλίντον, ο Μπλίνκεν υπηρέτησε στο υπουργείο Εξωτερικών και σε ανώτερες θέσεις στο προσωπικό του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο CNN ότι ο Μπάιντεν «δεν θα μπορούσε να κάνει μια ισχυρότερη επιλογή».

Ο Μπλίνκεν γεννήθηκε από Εβραίους γονείς, παρακολούθησε το σχολείο Dalton στη Νέα Υόρκη μέχρι το 1971, όπου και μετακόμισε στο Παρίσι. Εκεί παρακολούθησε τον École Jeannine Manuel.

Στη συνέχεια, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου εργάστηκε στο The Harvard Crimson και συν-επιμελήθηκε το εβδομαδιαίο περιοδικό τέχνης. Αφού πήρε το πτυχίο του από εκεί, συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Columbia Law School, από όπου πήρε το πτυχίο του το 1988. Μετά την αποφοίτησή του, ασκούσε το επάγγελμα του νομικού στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο CNN ότι ο Μπάιντεν «δεν θα μπορούσε να κάνει μια ισχυρότερη επιλογή».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN