Αντόνιο Ταγιάνι επέλεξε η κεντροδεξιά για πρωθυπουργό στην Ιταλία

Αντόνιο Ταγιάνι επέλεξε η κεντροδεξιά για πρωθυπουργό στην Ιταλία
epa06573281 President of the European Parliament, Antonio Tajani, attends the meeting 'Europe, Italy and world politics: proposals and answers' at the Link Campus University in Rome, Italy, 01 March 2018. EPA/GIUSEPPE LAMI

Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πρόκειται να δοθεί από τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα.

Ο επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του ομίλου του, δήλωσε ότι «είναι ευτυχής να ανακοινώσει ότι ο Αντόνιο Ταγιάνι δέχθηκε να είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς».

Στην υποψηφιότητα αυτή είχε αναφερθεί ο μεγιστάνας πρώην πρωθυπουργός ήδη πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά ο Ταγιάνι, ο οποίος είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέχρι τώρα δεν είχε αποδεχθεί επίσημα την πρόταση.

Η υποψηφιότητα αυτή, όπως έχουν υπογραμμίσει και πολλοί παρατηρητές, εκφράζει περισσότερο τον κεντροδεξιό χώρο του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, και σαφώς λιγότερο τους συμμάχους του, της Λέγκα και των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πρόκειται να δοθεί από τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, μετά από σειρά διαβουλεύσεων, και ότι η ιταλική νομοθεσία δεν προβλέπει την υποχρεωτική επιλογή υποψήφιου πρωθυπουργού από τα κόμματα, κατά την προεκλογική περίοδο.