Αντώνης Τριφύλλης: Γνωρίζει όσο λίγοι την Ε.Ε. και απαντάει στο τι κρίνεται σε αυτές τις Ευρωεκλογές

Αντώνης Τριφύλλης: Γνωρίζει όσο λίγοι την Ε.Ε. και απαντάει στο τι κρίνεται σε αυτές τις Ευρωεκλογές
Υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, είναι ο καταλληλότερος ίσως άνθρωπος, με τεράστια εμπειρία και γνώσεις, για να μας δώσει τις δικές του απαντήσεις σε επίκαιρα ερωτήματα.

Αν στην Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει νόημα να μας εκπροσωπούν άνθρωποι που έχουν γνώση των λειτουργιών των ευρωπαϊκών θεσμών, διαπραγματευτική ικανότητα και δυνατότητα σύνδεσης των ελληνικών προβλημάτων με τα τεκταινόμενα στη διεθνή και την ευρωπαϊκή σκακιέρα, τότε ο Αντώνης Τριφύλλης άργησε πολύ να κατεβεί υποψήφιος για την Ευρωβουλή. Με σπουδές στο ΕΜΠ και στο Πολυτεχνείο της Βιέννης, θήτευσε για χρόνια ως διευθυντής προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου του Επιτρόπου στην Κομισιόν και στη συνέχεια διευθυντής σχέσεων με τον πολίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σήμερα είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟΣις και, παράλληλα, αρθρογραφεί σε εφημερίδες, ενώ είναι από τους βασικούς editors του Fortune στα διεθνή.

Υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, είναι ο καταλληλότερος ίσως άνθρωπος, με τεράστια εμπειρία και γνώσεις, για να μας δώσει τις δικές του απαντήσεις σε επίκαιρα ερωτήματα που συνδέονται με τις επικείμενες Ευρωκλογές, και απασχολούν τους περισσότερους από εμάς.

Γιατί αποφάσισες να κατεβείς υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στις Ευρωεκλογές;

Η τιμητική πρόταση της Φώφης Γεννηματά μου έδωσε την ευκαιρία να μιλήσω για την Ευρώπη, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει από την τρίτη κρίση της παγκοσμιοποίησης και τις ανατροπές που συνεπάγεται η 4η βιομηχανική επανάσταση. Θέματα με τα οποία ασχολούμαι εδώ και χρόνια ως αρθρογράφος. Βλέπω ότι το «τρίγωνο των Βερμούδων» – το δημογραφικό, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση- , σαν σφουγγάρι καταπίνει όχι μόνο κόμματα και κινήματα που είχαν εγγυηθεί την ειρήνη και την ευημερία μετά τον πόλεμο , αλλά και τις αξίες της φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι όλοι οφείλουμε να στρατευθούμε και να αντεπιτεθούμε στις δυνάμεις που απειλούν το μέλλον των παιδιών μας.

Υπάρχει, πιστεύεις, διαφορά των θέσεων του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τα άλλα κόμματα στα θέματα της Ευρώπης;

Το ΚΙΝΑΛ διακηρύσσει την ανάγκη εθνικής ενότητας. Εκφράζοντας τον μεσαίο χώρο, μάχεται την πολωτική αντιπαράθεση που έχει διαμορφωθεί από τα δυο μεγάλα κόμματα. Το ένα με την ρήση «Ή εμείς ή αυτοί» και το άλλο με τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που επιδιώκει να δώσει στην εκλογή για την Ευρωβουλή. Ιδίως η κυβέρνηση και τα στελέχη της δείχνουν να μην γνωρίζουν ή να αποκρύπτουν αυτό που μας περιμένει την επόμενη ημέρα. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά ειδικότερα στην γειτονιά μας. Πιστεύω ότι είναι πατριωτικό καθήκον να διαλύουμε την ομίχλη που κρύβει τους κινδύνους με εργαλείο την πόλωση.

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σου, το μεγαλύτερο διακύβευμα για την Ευρώπη σήμερα;

Η ίδια της η ύπαρξη, του μεγαλύτερου πολιτισμικού γεγονότος της Ηπείρου των δυο παγκοσμίων πολέμων. Το κοινωνικό κράτος και η ευημερία ακόμη και με τις ατέλειες του, είναι ότι καλύτερο υπάρχει στον σημερινό κόσμο. Χωρίς αυτήν, στον κόσμο που έρχεται θα είμαστε ανύπαρκτοι στις νέες παγκόσμιες ισορροπίες. Σήμερα η Ευρώπη αποτελεί το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε μια δεκαετία, μόλις το 3%. Καταλαβαίνετε τι θα σημαίνει η διάλυσή της, όπου καμία χώρα μόνη της δεν θα υπερβαίνει το 1% . Ωστόσο, τίποτε από όλα αυτά δεν είναι εφικτό αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την μείωση των ανισοτήτων που έχουν πάρει εφιαλτικές διατάσεις την τελευταία δεκαετία. Και που τροφοδοτούν τις αυταρχικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις.

Και ποιο είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα για την Ελλάδα ως χώρα μέλος της Ε.Ε;

Η Ε.Ε. οφείλει να αλλάξει. Αν τελικά επιλεγεί η αρχιτεκτονική των ομόκεντρων κύκλων, η θέση στον σκληρό πυρήνα θα αμφισβητηθεί για λόγους που όλοι ξέρουμε. Από κει και πέρα η μείωση των αγροτικών ενισχύσεων, η καθυστέρηση της ενδυνάμωσης της Frontex και η άρνηση κοινοτικών εγγυήσεων για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι ωρολογιακές βόμβες για την Ελλάδα και όχι μόνο.

Από την εμπειρία σου ως υψηλόβαθμο στέλεχος για πολλά χρόνια στην Ε.Ε, τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας ευρωβουλευτής προκειμένου να εκπροσωπεί με επάρκεια τη χώρα του και τις ευρωπαϊκές πολιτικές;

Γνώση των λειτουργιών των ευρωπαϊκών θεσμών, διαπραγματευτική ικανότητα και σύνδεση των ελληνικών προβλημάτων με τα παίγνια στην διεθνή και την ευρωπαϊκή σκακιέρα, είναι προϋποθέσεις επιτυχίας. Σε ένα θεσμό που έχει ισχυροποιηθεί με τα χρόνια με κυρίαρχο ρόλο την κατάρτιση του κοινοτικού προϋπολογισμού και της σύναψης εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες, ο ορθολογισμός είναι χρήσιμο να κυριαρχεί των ιδεοληψιών μας που οδηγούν σε απομόνωση.

Ποιο είναι το επιχείρημά σου για να πείσεις έναν ψηφοφόρο να πάει να ψηφίσει, σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα;

Από το Brexit και μετά, σε πολλές έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι η αποδοχή της κοινωνίας στον θεσμό της Ένωσης αυξάνει. Παράλληλα οι ψηφοφόροι που βρίσκονται στο στρατόπεδο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων είναι αυτοί που κατά πλειοψηφία απέχουν από τις εκλογές. Συνεπώς η καμπάνια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο ‘’πρώτη φορά ψηφίζω’’ έχει μεν ως στόχο τους νέους , αλλά απευθύνεται και σε όσους θεωρούν δεδομένες τις επιτυχίες της Ε.Ε.

Τι σημαίνει, αλήθεια, για σένα ανανέωση στην πολιτική ζωή της χώρας;

Σημαίνει συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Όσο δυσάρεστη κι αν είναι αυτή. Σημαίνει κατανόηση του καταστροφικού και αυτοκαταστροφικού συνδρόμου της «ψευδαίσθησης της γνώσης». Και σημαίνει πίστη στις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές αξίες. Δύσκολα πράγματα, αλλά απαραίτητες προϋποθέσεις για ανατροπή της κυριαρχίας του ανορθολογισμού. Και κάτι πολύ απλό αλλά δυσάρεστο για πολλούς: Ότι για να υπάρχει κοινωνικό κράτος χρειάζονται επιχειρήσεις υγιείς, εξωστρεφείς που να σέβονται τον ανταγωνισμό. Αλλά πρώτα από όλα σημαίνει εκπαίδευση και παιδεία . Τομείς που δεν υπάγονται στις αρμοδιότητες της Ένωσης , αλλά είναι εθνικές πολιτικές. Όλοι ξέρουμε τι μας περιμένει ύστερα από την απόρριψη της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Τελικά, είσαι αισιόδοξος για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Είμαι αισιόδοξος, γιατί με τους λίγους αριθμούς που ανέφερα πιο πάνω τα κράτη τα ευρωπαϊκά και οι ευρωπαϊκές αξίες θα είναι υποχείρια δυνάμεων αυταρχικών και αντιδημοκρατικών. Την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν είχαν φροντίσει οι παλαιότεροι να την δημιουργήσουν, θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Είμαι όμως και απαισιόδοξος σε ότι μας αφορά, γιατί η μνήμη είναι ασθενική και η στρουθοκάμηλος απελευθερωτική. Για να δεις το μέλλον πρέπει πρώτα να κοιτάξεις το παρελθόν.

Αντώνη σε ευχαριστώ πολύ! Καλή επιτυχία.