AP: Η Google παρακολουθεί την τοποθεσία σας – ακόμα κι χωρίς την άδειά σας

AP: Η Google παρακολουθεί την τοποθεσία σας – ακόμα κι χωρίς την άδειά σας
A man holds a smartphone, with the Google Maps app open, in Sarajevo, April 15, 2015. REUTERS/Dado Ruvic - RTR4XGCE

Τι υποστηρίζει πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου για τις εφαρμογές χαρτών σε Android και iOS.

του Don Reisinger

Η Google παρακολουθεί την τοποθεσία σας – ακόμα κι όταν εσείς δεν το επιθυμείτε και νομίζετε ότι το έχετε απαγορεύσει μέσω των ρυθμίσεων.

Το Associated Press ανακάλυψε ότι ακόμα κι όταν οι χρήστες έχουν απενεργοποιήσει τη λειτουργία του Ιστορικού Τοποθεσίας σε εφαρμογές της Google που τρέχουν σε συσκευές Android και iPhone, ο τεχνολογικός κολοσσός συνεχίζει να παρακολουθεί την τοποθεσία σας.

Το AP ζήτησε από ερευνητές ασφαλείας να αξιολογήσουν τα ευρήματά του κι αυτοί είπαν ότι η Google πράγματι παρακολουθεί τις τοποθεσίες ακόμα κι όταν ο χρήστης ζητήσει να μην γίνεται κάτι τέτοιο.

Για παράδειγμα, το AP βρήκε ότι η Google εντοπίζει την τοποθεσίας σας – συγκεκριμένα, λαμβάνει κάτι-σαν-snapshot της τοποθεσίας – όταν ανοίγετε την εφαρμογή Google Maps, ακόμα κι όταν εσείς έχετε απενεργοποιήσει τον εντοπισμό τοποθεσίας. Κι όταν αναζητάτε στο Google άσχετα θέματα όπως π.χ. παιδικά παιχνίδια, η Google μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια την τοποθεσία σας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Παραδόξως, η ίδια η Google δεν διαψεύδει το γεγονός ότι παρακολουθεί τις τοποθεσίες των χρηστών. Σε δήλωσή της στο AP, η εταιρεία ανέφερε ότι παρακολουθεί την τοποθεσία του χρήστη μέσω ποικίλων τρόπων, συμπεριλαμβανομένου «του Ιστορικού Τοποθεσιών, της δραστηριότητας στο διαδίκτυο και στις εφαρμογές, και μέσω των Υπηρεσιών Τοποθεσίας της κάθε συσκευής». Η Google προσθέτει ότι είναι σαφής ως προς το πώς δουλεύει η λειτουργία, και τονίζει ότι επιτρέπει στον χρήστη να διαγράψει το ιστορικό τοποθεσιών «ανά πάσα στιγμή».

Ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης αποκάλυψης είναι, εν δυνάμει, τεράστιος. Τα ευρήματα του AP δείχνουν ότι ακόμα κι όταν ο χρήστης λέει στη Google να διακόψει την παρακολούθηση τοποθεσίας, αυτή συνεχίζει να γνωρίζει το πού βρίσκεται ο χρήστης – απλώς δεν του το δείχνει.

Δεν είναι παράδοξο να υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις ως προς την ιδιωτικότητα των χρηστών, δεδομένου ότι σε κάποιους δεν αρέσει μια γιγαντιαία εταιρεία τεχνολογίας να γνωρίζει το κάθε τους βήμα. Επιπλέον, είναι προβληματικό το γεγονός ότι η Google χρησιμοποιεί το ιστορικό τοποθεσιών – ακόμα κι όταν ο χρήστης δεν θέλει να το διαμοιράζεται – για να προσδιορίζει την τοποθεσία του χρήστη και να παρέχει καλύτερες ευκαιρίες διαφήμισης σε εταιρείες που θέλουν να στοχεύσουν γεωγραφικά τις διαφημίσεις τους.

Πηγή: fortune.com